Italia renunță la o treime din parlamentari

Wednesday, 09 October 2019, 00:14, Sursă: REALITATEA.NET

Deputații italieni au adoptat marți cu o majoritate zdrobitoare o reformă constituțională care prevede reducerea numărului de parlamentari. Scopul este acela de a economisi 500 de milioane de euro pe legislatură. Numărul parlamentarilor italieni va ajunge astfel la 600, într-o țară cu 60 de milioane de oameni, față de România, care, cu o populație de trei ori mai mică, ajunge la un număr similar, de aproape 500 de aleși.

Adaugă părerea ta

Italia are al doilea cel mai mare număr de parlamentari din Uniunea Europeană, după Marea Britanie care are în jur de 1400, numărul de parlamentari din Camera Lorzilor fiind variabil, și înaintea Franței, cu 925 de membri.

Această reformă îndeplinește astfel o promisiune electorală mai veche a partidului Mișcarea 5 Stele, aflat în prezent la guvernare alături de Partidul Democrat din Italia.

Legea a fost susţinută de aproape toate partidele politice.

Niumărul de locuri în camera inferioară a legislativului italian (Camera Deputaţilor) va ajunge la 400, de la 630, în prezent, iar în camera superioară (Senat)  la 200, de la 315, în prezent. Astfel că numărul acestora va scădea de la un total de 945 la 600. 

În favoarea modificării au votat 553 de deputați, cu doar 14 voturi împotrivă și 2 abțineri.

Mișcarea 5 Stele a menţionat că reducerea, care ar urma să intre în vigoare pentru următoareaa legislatură, la următoarele alegeri, prevăzute pentru 2023, ar duce la economii de 500 de milioane de euro pentru o legislatură (care este de cinci ani în Italia) şi ar face parlamentul mai eficient.