Inundaţii catastrofale în județele din Moldova. Doi morți, peste 200 de persoane evacuate. UPDATE

Thursday, 02 June 2016, 23:32 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Ploile din ultimele ore au făcut ravagii în judeţele din Moldova. 89 de localități din județele Bacău, Covasna, Galați, Harghita, Neamț, Suceava și Vrancea au fost afectat de fenomenele meteorologice periculoase din ultimele 24 de ore, iar peste 200 de persoane au fost evacuate. Din păcate, doi oameni au murit după ce au fost luaţi de viitură. Mai mult, situaţia s-ar putea agrava, şapte judeţe se aflându-se, până la ora 18:00, sub cod portocaliu de inundaţii, iar alte şapte sunt sub cod galben, până la ora 21:00. Şi hidologii au emis avertizări de inundaţii. Fenomemele cele mai periculoase se pot produce pe cursurile unor râuri din judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea şi Covasna.

 

UPDATE 09:30 Peste 200 de persoane au fost evacuate preventiv și salvate din situații de urgență de către structurile MAI, în urma inundațiilor care au afectat localități din şapte județe ale țării. În ultimele 24 de ore MAI a avut pregătiți peste 7.000 de angajați, dintre aceștia peste 4.500 de pompieri, jandarmi și polițiști intervenind în cursul nopții trecute în localitățile afectate.

Potrivit MAI, fenomenele meteorologice periculoase din ultimele 24 de ore au afectat 89 de localități din județele Bacău, Covasna, Galați, Harghita, Neamț, Suceava și Vrancea.  În toate aceste județe, încă de joi, 2 iunie, s-au alarmat forțele de intervenție la situații de urgență.

În județul Bacău, 100 de persoane au fost evacuate preventiv din localitățile Mărgineni, Helegiu, Brătila și Livezi. Alte 38 de persoane, dintre care 19 adulți și 19 minori au fost salvate din situații critice. În localitatea Livezi un bărbat a fost găsit înecat în urma viiturilor.

În județul Vrancea o situație deosebită s-a înregistrat în localitatea Ruginești, unde viitura produsă ieri de pe râul Trotuș acoperă încă 3 kilometri pe DN2 și pe ruta feroviară spre Adjud. Tot în localitatea Ruginești o persoană a fost găsită decedată, fiind surprinsă de viitură.

În județul Neamț, 64 de persoane au fost evacuate preventiv din localitățile Straja, Tarcău și Hangu, iar o altă persoană izolată de ape a fost salvată. În cursul nopții trecute acțiuni de evacuare preventivă a populației din zonele cu risc major de inundații au avut loc și în județul Galați, 19 persoane fiind salvate din calea viiturilor în localitatea Brăhășești.

Sunt în continuare fără curent electric patru localități - două din județul Neamț și câte una din județele Harghita și Suceava.

.....................................................................................................................................

Vremea rea din ultimele ore a făcut deja două victime. Un bărbat din Bacău şi unul din Vrancea au murit după ce au fost luaţi de ape. Sute de familii au fost evacuate şi mii de pompieri și de jandarmi participă la misiuni de salvare.

În judeţul Bacău este prăpăd. Zeci de oamenii au fost evacuaţi cu utilajele din casele năpădite de ape. Potrivit ISU, jumătate din judeţ a fost afectat de inundaţii. Peste 500 de pompieri, jandarmi şi voluntari au ieşit pe teren, după ce sute de gospodării au fost acoperite de ape.

În comuna Pârjol, apele au fost atât de mari, încât au luat cu ele garduri, pomi şi aproape au acoperit un pod. Peste o sută de pompieri și voluntari au fost mobilizați.

Autorităţile au decis să evacueze şi mai multe gospodării din satul Helegiu, din cauza ameninţării pe care o reprezintă creşterea nivelului râului Tazlău.

Slănic Moldova este unul din orașele județului Bacău în care a existat pericolul ca locuințele să fie inundate de apa râului ce străbate stațiunea ori de torenții ce vin de pe dealurile din preajmă.

Oraşul Moineşti din judeţul Bacău a fost luat în stăpânire de puhoaie.

Traficul feroviar între Miercurea Ciuc şi Comăneşti a fost întrerupt aseară din cauza aluviunilor şi a apei de pe calea ferată. Iar conducta de gaze naturale ce alimentează localităţile Solonţ şi Zemeş din judeţul Bacău a fost ruptă de o viitură.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL