Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Indolența dăunează grav sănătății! Am primit 250 mil. euro de la Banca Mondială și nu i-am folosit

Wednesday, 07 March 2018, 12:46 Sursă: REALITATEA TV

250 de milioane de euro pentru sistemul sanitar. Pe 5 martie 2015, România a primit acest împrumut, de la Banca Mondială. Banii trebuiau folosiți pentru: specializarea personalului medical, construiri și reabilitări de spitale, dar și dotări de ultimă generație. anii au trecut, iar România a folosit din banii necesari...doar 4%.

Creditul este valabil până în 2020. Timp insuficient, spun unii specialiști, pentru îndeplinirea inițială a obiectivelor. În teorie, peste 180 de milioane de euro trebuiau investiți pentru îmbunătățirea serviciilor medicale.

Și, cel mai important, pentru crearea a patru unități de mari arși: la București, Timișoara, Iași, dar și la Târgu-Mureș. Deficiențele sistemului sanitar pe acest palier s-au văzut după tragedia de la Colectiv. Chiar și la mai bine de doi ani de la incendiu nu s-a făcut nimic.

Fostul ministru al sănătății, Florian Bodog, a declarat anul trecut că momentan se lucrează la studiul de fezabilitate. Actualul ministru, Sorina Pintea, este însă încrezătoare.

"Începând de anul trecut, lucrurile au mers foarte bine... în acest moment suntem în grafic. Am avut întâlnire la minister și am avut convingerea poate pentru prima dată că aceste spitale se vor realiza cu adevarat, toți doresc să se facă aceste spitale și s-au făcut mulți pași înainte", a declarat Sorina Pintea.

Sătui de atâtea amânări, reprezentanții Băncii Mondiale au avertizat autoritățile românești ca până anul viitor să cheltuie 45% din împrumut. Rămâne, însă de văzut, ce alte modificări vor apărea până la sfârșitul săptămânii, atunci când se vor încheia și discuțiile cu actualul ministru al sănătății.

 

Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL