Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Imunoterapia, singura șansă de supraviețuire pentru bolnavii de cancer pulmonar. Guvernul, imun

Tuesday, 14 November 2017, 15:06 Sursă: REALITATEA.NET

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a transmis astăzi o scrisoare deschisă către premierul Mihai Tudose și către Ionuț Mișa – Ministrul de Finanțe, prin care solicită de urgență finanțarea programului de tratament cu imunoterapie la nivelul cerut de toată comunitatea medicală și de pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic, singura șansă de supraviețuire pentru acești pacienți.

În România, cancerul pulmonar ocupă primul loc, atât ca număr de cazuri noi, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă și în rândul femeilor, situându-se pe locul 4 după cancerul de sân, de col uterin și colorectal - peste 10.000 de români pierd lupta cu această boală, în fiecare an.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenția că mortalitatea ridicată este cauzată de diagnosticarea tardivă şi de lipsa de acces la terapii inovatoare, consecinţe ale unui sistem de sănătate incapabil să ţină pasul cu medicina modernă şi, la rândul lui, victima unor politici economice învechite, lipsite de viziune pe termen lung.

Pacienții diagnosticați cu cancerul pulmonar în stadiu metastatic sunt tratați, în prezent, cu chimioterapie, tratament care consumă resursele sistemului și care le prelungește viața cu numai câteva zile, în condițiile în care toate ghidurile terapeutice moderne și toate recomandările Comisiei Naționale de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății recomandă imunoterapia ca tratament pentru acești pacienți.

Această terapie este disponibilă și în România, însă din motive ce nu pot fi calificate, pacienții primesc în continuare chimioterapie.

Scrisoarea adresată premierului Tudose vine în contextul în care luna noiembrie este luna de conștientizare la nivel mondial cu privire la cancerul pulmonar.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL