Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Amendamente controversate depuse la Legea avocaților. Aleșii vor imunitate extinsă

Tuesday, 23 June 2015, 20:49 Sursă: REALITATEA.NET

"Acestea (perchezitii informatice - n.r.) privesc anumite raporturi, nu poți să interzici confiscarea de înscrisuri, în general. Se referă la raporturile dintre client și avocat, atâta timp cât nu și avocatul este suspect de comiterea unei infracțiuni. În prezent, nu există niciun fel de protecție a avocatului, este foarte ușor ca avocatul să devină suspect numai prin faptul că asistă un suspect sau un învinuit. Am vrut să fie clară o delimitare din acest punct de vedere și să asigur o protecție a avocatului, care să își poată face profesia nu sub presiunea organului de urmărire penală. Dacă ulterior, se constată că este complice la o infracțiune, fără nicio discuție", a explicat senatorul PSD susținerea modificărilor propuse la legea exercitării profesiei de avocat, potrivit HotNews.ro.

În acest sens, Ioan Chelaru a precizat că dorește să protejeze avocatul "împotriva abuzurilor, atât". 

"Eu nu vreau să protejez avocatul împotriva legii, eu vreau să protejez avocatul împotriva abuzurilor, atât. Perchezițiile nu se pot face decât în prezența decanului baroului sau a unui reprezentant al decanului baroului. Pentru că am nevoie de cineva neutru. Organul de urmărire penală vine și face percheziții, în urma unui ordin și are un interes, învinuitul sau suspectul are un alt interes, și atunci este nevoie de un organ neutru care să asigure obiectivitatea acestor percheziții", a adăugat senatorul PSD.

Întrebat dacă un caz, precum cel al lui Dan Șova, ar mai putea fi cercetat, senatorul PSD a răspuns:

"Absolut, deci eu nu protejez, nu se asigură protecția avocatului împotriva legii, ci împotriva abuzurilor."

Raportul Comisiei juridice cu aceste modificări a ajuns, marți, în plen, urmând ca miercuri să fie votate modificările la Legea avocaturii. Astfel, dacă acestea vor fi votate, miercuri, în plenul Senatului, vor mai trebui să treacă și de Camera Deputaților.

Proiectul de lege este susținut de majoritatea avocaților - parlamentari de la toate partidele.

Prevederile controversate

"Dupa alineatul 1 al articolului 35 se introduc doua noi alineate cu urmatorul cuprins:

(1) Sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri, a sechestrarii sau a confiscarii:
1. comunicarile scrise intre client si avocatul sau, autorizat legal sa refuze oferirea de declaratii.
2. consemnarile efectuate cu privire la comunicarile incredintate de catre client sau cu privire la alte imprejurari la care se refera dreptul de a refuza depunerea de marturie
3. alte bunuri, cu privire la care se aplica dreptul de a refuza depunerea de marturie.

Nu este admisa ridicarea, sechestrarea sau confiscarea inscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine si date, a imaginilor si a altor reprezentari care se afla in posesia avocatului.

Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care probe si indicii temeince justifica suspiciunea ca avocatul ar fi implicat in savarsirea unei fapte prevazuta de legea penala, ori daca avocatul este implicat in favorizarea infractorului, obstructionarea justitiei sau intr-o tainuire sau daca este vorba despre bunuri rezultate in urma savarsirii unei infractiuni, care au fost utilizate sau destinate savarsirii unei infracituni care provin dintr-o infractiune.

Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care avocatul contribuie la disimularea provenientei bunurilor obtinute ilegal, daca avocatul ascunde un bun provenit dintr-o infractiune, disimuleaza provenienta acestuia sau obstructioneaza ori pericliteaza identificarea provenientei, identificarea, confiscarea, ridicarea sau punerea sub sechestru a unui astfel de bun.

(2) Perchezitia sediului profesional al avocatului sau a domiciliului acestuia este conditionata de existenta unui mandat de perchezitie emis de judecator. Decanul Baroului local (sau reprezentantul acestuia) trebuie sa fie prezent pe parcursul intregii proceduri de perchezitie derulate la sediul profesional al avocatului.

Dupa alineatul 4 al articolului 46 se introduc trei noi alineate cu urmatorul cuprins:

(1) Persoana care face publica in mod ilegal o informatie confidentiala din sfera privata a unui alte persoane sau care deconspira un secret operational sau comercial care i-a fost divulgat in calitate de avocat sau despre care a aflat in alt mod, dar in legatura cu calitatea sa de avocat, este pedepsita de lege. Pedeapsa prevazuta de lege se aplica si in situatia in care avocatul divulga secretul tertului si dupa decesul persoanei vizate. Este agravanta situatia in care avocatul divulga secretul profesional pentru un folos personal sau cu intentia de imbogatire personala sau unui tert sau de a prejudicia clientul.

(2) Sunt exonerati de marturie membrii organelor profesiei care au obligatia de confidentialitate cu privire la informatii de care iau cunostinta in exercitarea demnitatilor profesionale. Deopotriva acestia au obligatia de secret profesional.

(3) Avocatul nu raspunde pentru nedenuntarea infractiunilor planificate de care are cunostinta in exercitarea profesiei, cu exceptia urmatoarelor infractiuni:
- omor sau ucidere din culpa
- genocid, crima impotriva umanitatii sau crima de razboi
- rapire cu solicitarea unei recompense, luare de ostatici, atac impotriva traficului aerian si naval savarsit de o grupare terorista.

În toate cazurile, este exonerat de raspundere avocatul care previne savarsirea infractiunii su consecintele acesteia in alt mod decat denuntarea faptuitorului."

Cine sunt inițiatorii proiectului de modificare a Legii avocaților

Boboc Cătălin - senator PNL; Chelaru Ioan - senator PSD (avocat); Chiuariu Tudor-Alexandru - senator PNL (avocat); Corlăţean Titus - senator PSD; Donţu Ovidiu-Liviu - senator PSD (avocat); Federovici Doina-Elena - senator PSD; Jipa Florina-Ruxandra - senator UNPR (fost avocat); Miron Vasilica-Steliana - senator PNL (avocat); Nicolae Şerban - senator PSD (avocat); Nicula Vasile-Cosmin - senator PSD; Pataki Csaba - senator UDMR; Popa Nicolae-Vlad - senator PD-L (avocat); Şova Dan-Coman - senator PSD (avocat); Tişe Alin-Păunel - senator PD-L (avocat); Adam Luminiţa-Pachel - deputat PP-DD (avocat); Bărbulescu Daniel-Ionuţ - deputat PSD (avocat); Cătăniciu Steluţa-Gustica - deputat Independent (avocat); Cseke Attila-Zoltan - deputat UDMR; Emacu Gheorghe - deputat UNPR; Fenechiu Cătălin-Daniel - deputat PP-DD (avocat); Florea Daniel - deputat PSD (avocat); Ionescu Aurelian - deputat PC (avocat); Iordache Florin - deputat PSD (avocat); Manolache Marius - deputat PSD (avocat); Máté András-Levente - deputat UDMR (avocat); Nicolicea Eugen - deputat UNPR; Pâslaru Florin-Costin - deputat PSD; Podaşcă Gabriela-Maria - deputat PSD; Popa Radu Mihai - deputat PP-DD; Stragea Sorin Constantin - deputat PSD.

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL