Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Facebook a eliminat o rețea de conturi pro-Trump care opera din România

Friday, 07 August 2020, 00:15 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Ioana Stanescu

 

Compania Facebook Inc a anunţat joi că a eliminat în luna iulie o reţea de conturi care promova, din România, campania pentru realegerea preşedintelui american, Donald Trump, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

„Am eliminat 35 de conturi de Facebook, 3 pagini şi 88 de conturi pe Instagram. Această activitate a fost iniţiată în România şi s-a concentrat asupra SUA. Am găsit această reţea ca parte a investigaţiei noastre cu privire la un comportament neautentic coordonat înainte de alegerile din 2020 din SUA”, scrie Facebook pe site-ul său. Informațiile apar în raportul pe luna iulie al companiei.

Pe conturile respective erau publicate postări despre sprijin pentru liderul american din partea conservatorilor, negrilor americani, al creştinilor şi adepţilor grupării QAnon care răspândeşte teorii ale conspiraţiei.

Conform raportului pe luna iulie 2020 al companiei, publicat la 6 august, au fost eliminate pentru comportament neautentic coordonat 798 de conturi de Facebook, 259 de conturi de Instagram, 669 de pagini şi 69 de grupuri.

Multe dintre conturile eliminate erau prezentate ca fiind americane, iar unele administrau pagini de fani Trump, funcţionând fără să respecte regulile reţelei sociale, ceea ce compania numeşte comportament neautentic coordonat.

Reţeaua avea o acoperire mică, cu doar 1.600 de conturi care urmăreau respectivele pagini de Facebook şi 7.200 de urmăritori ale conturilor pe Instagram, deţinut de Facebook.

„Nu am găsit nicio dovadă a motivaţiilor lor, financiare sau de altfel", a declarat directorul pentru reglementări în domeniul securităţii cibernetice al Facebook, Nathaniel Gleicher, într-o conferinţă de presă, citat de AFP.

În total, în iulie, cele două platforme au eliminat peste 1.000 de conturi identificate drept „neautentice” prin comportamentul lor vizând înşelarea publicului în ceea ce priveşte intenţiile sau originile lor.

Gigantul social media îşi intensifică eforturile pentru combaterea operaţiunilor de dezinformare şi a interferenţelor străine înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA.

Aceste campanii coordonate „manipulează dezbaterea publică în scopuri strategice”. "Ele estompează liniile dintre dezbaterea sănătoasă şi manipulare", a mai spus Nathaniel Gleicher. 

În urmă cu o zi, pe 5 august, Facebook si Twitter au blocat o postare a lui Donald Trump pentru că avea informații false despre COVID-19. Facebook a eliminat miercuri de pe pagina preşedintelui american  un videoclip ce încălca regulile reţelei sociale privind dezinformarea legată de pandemia de COVID-19. Este prima oară când Facebook îl cenzurează pe Trump. Asta după ce în iulie a adăugat o notă informativă la o postare a preşedintelui american care acuza că votul prin corespondenţă favorizează corupţia, iar în iunie a eliminat reclame ale echipei de campanie a preşedintelui ce conţineau simboluri naziste. Trump este „suspendat” momentan de Twitter, care i-a interzis orice activitate pe reteaua de socializare dupa ce a postat un videoclip ce continea informatii false despre coronavirus.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL