Coronavirus - România: 422852 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

"EU DECID. NU DEPIND" - Campanie de amploare în rândul elevilor bucureșteni privind RISCURILE și EFECTELE consumului de droguri

Wednesday, 18 November 2020, 11:39 Sursă: Realitatea.net

Autor: Baragan Daniela

„EU DECID. NU DEPIND” face parte din Subprogramul I al Programului de interes național în domeniul prevenirii și asistenței medicale, psihologice și sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015-2018 cu aplicabilitate până în 2020 (PIN): ”Educaţie nonformală şi programe de petrecere a timpului liber adresate populaţiei şcolare, ca alternativă la consumul de droguri”, perioada de implementare 15 mai 2020-15 noiembrie 2020.

În lunile octombrie și noiembrie, sub coordonarea echipei Asociației BENEVA și cu sprijinul profesorilor și diriginților din 22 școli gimnaziale și 11 licee bucureștene au avut loc sesiuni de informare și vizionări online  ale filmului „EU DECID. NU DEPIND” – gimnaziu - și ale unui video clip muzical - liceu - special conceput de trupa Dl. Goe, cea care semnează și muzica folosită pentru toate produsele artistice ale acestui proiect.

De asemenea, acestora li s-au prezentat pagina de Facebook și canalul Youtube dedicat unde pot urmări serialul „MIT vs. Adevăr”. 

Filmul s-a bucurat de participarea extraordinară a actorilor Lari Giorgescu, Ioan Badeliță, Ana Dumitrașcu  și Dani Ionescu și mai tinerilor actori-aspiranți Mara Zlataru, Alexandru-Nicolae Mihai și Ștefan-Cristian Ceaușu.

Limbajul artistic este cel mai ușor înțeles de către copii. Prin intermediul muzicii și filmului, mesaje adesea greu de transmis, cu un conținut și un impact negativ, precum sunt riscurile și efectele consumului de droguri, sunt percepute și asimilate cu o lejeritate impresionantă. 

"Arta emoționează și vindecă totodată. Ne bucurăm nespus că adolescenții și copiii implicați în proiect au primit totul atât de bine. În cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri ce au urmat vizionărilor, am fost copleșiți de întrebări  și ne-au suprins opiniile și argumentele lor mature", spune Iulian Văcărean, Președintele Asociației BENEVA, și coordonatorul proiectului  „EU DECID. NU DEPIND”.

Proiectul a fost finanțat de Ministerul Administrației și Internelor (MAI), prin Agenția Națională Antidrog (ANA) -  Programul de interes național în domeniul prevenirii și asistenței medicale, psihologice și sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015-2018 cu aplicabilitate până în 2020 (PIN). 

Un studiu relizat de Agenția Națională Antidrog (ANA), dat publicității pe 12 noiembrie, relevă că România se situează sub media europeană la consumul de droguri în rândul adolescenţilor. Cel mai consumat drog ilicit în rândul adolescenţilor este, în continuare, canabisul/haşişul, urmat de noile substanţe psihoactive (NSP). Consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (care au consumat cel puţin o dată) menţinându-se la nivelul valorii înregistrate în anul 2011.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL