EIA: Schweighofer a vândut pădurile din România, pasând responsabilitatea privind tăierile ilegale

Tuesday, 17 July 2018, 14:25 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE. Reacţia companiei Schweighofer la articolul de mai jos

"Holzindustrie Schweighofer are un sistem de due diligence care exclude lemnul provenit din parcurile naționale : fiecare furnizor al companiei trebuie să dovedească proveniența lemnului (act de punere în valoare și autorizație de exploatare). Imediat ce experții în lanțul de aprovizionare din cadrul firmei Holzindustrie Schweighofer află că lemnul din parcurile naționale ajunge într-un depozit de buștean (lucru legal privind lemnul provenit din zonele tampon ale parcurilor naționale), compania nu acceptă livrări din acest depozit în perioada de timp în care acolo este livrat lemn din parcuri naționale.

Operatorul depozitului poate furniza masă lemnoasă către Holzindustrie Schweighofer în această perioadă de blocare doar dacă are alte locații de recoltare, aflate în afara parcurilor naționale, iar livrările se fac direct din pădure la fabricile companiei și sunt monitorizate prin Timflow. În general, livrările provenind de la un depozit de buștean la fabricile Holzindustrie Schweighofer sunt monitorizate folosind sistemul GPS Timflow.

Holzindustrie Schweighofer prelucrează aproximativ 6% din volumul total de lemn recoltat din România, în exclusivitate rășinoase; compania importă 60% din consumul său intern din alte țări".

Articolul iniţial:

Agenţia americană pentru Investigaţii de Mediu (EIA –Environmental Ivestigation Agency) susţine că grupul austriac Schweighofer, cel mai mare jucător din industria lemnului, şi-a vândut toate pădurile din România pentru a pasa responsabilitatea privind tăierile ilegale asupra furnizorilor săi.

„Recent Schweighofer a vândut ultimele parcele de păduri pe care le deţinea şi acum se aprovizionează de la furnizori independenţi, iar în acest fel a trecut responabilitatea asupra acestora cu privire la legalitatea şi sustenabilitatea exploatărilor forestiere”, a spus David Gehl, Euroasia Program Coordinator EIA, un ONG de mediu care a realizat o investigaţie asupra industriei lemnului din România, pe parcursul a 18 luni.

Schweighofer a început să importe circa 1,6 milioane de metri cubi de lemn pe an din la ţările vecine României, din cele bogate în păduri sau cele care se confruntă cu un grad ridicat de corupţie, precum Ucraina, Belarus sau Slovacia, potrivit reprezentanţilor EIA.

„Din 2015, de când Schweighofer face obiectul unor investigaţii ale poliţiei şi ale organelor de specialitatea, grupul a redus la jumătate cantitatea de lemn obţinută din România, la 1,2 milioane de metri cubi pe an. În schimb a crescut importurile din ţările vecine, Ucraina şi Belarus, ţări cu un nivel ridicat al corupţiei, şi de asemenea din Slovacia care este o ţară cu biodiveristate bogată, cu păduri virgine şi cvasivirgine”, spune David Gehl.

Printre furnizorii locali ai Schweighofer se numără companiile Frasinul, Tuc, Radan Serv şi alţii, potrivit EIA.

În ultimii ani, mafia lemnului a intrat în vizorul opiniei publice după ce mai mulţi jurnalişti şi activişti precupaţi de ocrotirea mediului şi de combaterea tăierilor ilegale au dezvăluit abateri grave din sector.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL