Zi neagră! Doamna muzicii populare româneşti A MURIT. O ţară întreagă este în lacrimi

Wednesday, 30 September 2015, 21:04 Sursă: REALITATEA.NET

LUCREŢIA CIOBANU A MURIT. Lucreția Ciobanu, una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite interprete de muzică populară a încetat din viață la vârsta de 90 de ani.

“S-a stins din viata Doamna Muntilor, Lucreția Ciobanu! Ramas bun!”, este mesajul postat pe Facebook de realizatoare TV Iuliana Tudor.

LUCREŢIA CIOBANU A MURIT. Având o carieră impresionantă în spate, artista a devenit cunoscută în special pentru promovarea folclorului sibian timp de mai multe decenii.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, Lucreţia Ciobanu a fost numită "Doamna Munților" datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat. A dus cântecele din Mărginimea Sibiului până Statele Unite ale Americii și Canada.

LUCREŢIA CIOBANU A MURIT. În ziua de 2 august 2013, într-o ceremonie care a avut loc în Piața Mare din municipiul Sibiu, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a festivalului de folclor Cântecele Munților, Lucreţia Ciobanu a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al județului Sibiu.

 "A decedat în seara aceasta, în jurul orei 19.30, la București, la vârsta de 90 de ani. În octombrie ar fi împlinit 91 de ani. Născută la 27 octombrie 1924, în localitatea sibiană Topârcea, Lucreția Ciobanu a mai fost numită "Doamna munților". Ea va fi depusă vineri, la capela Cimitirului Ghencea civil din București unde este înmormântat și soțul ei, înmormântarea urmând să aibă loc sâmbătă", a declarat, miercuri seara, pentru AGERPRES, interpretul Marcel Părău, apropiat al regretatei Lucreția Ciobanu.

LUCREŢIA CIOBANU A MURIT. Foștii colaboratori ai cântăreței au aflat vestea miercuri seara, chiar în sala de repetiții, când se pregăteau pentru spectacolul omagial de joi, de la București, 'In Memoriam Marioara Murărescu — Din Inimă pentru Români'. Printre cei mai afectați colaboratori de la Sibiu este coregrafa Ansamblului Profesionist "Junii Sibiului", Silvia Macrea.

"Eu am crescut cu ea, am făcut turnee cu tata, cu ea, în străinătate. (...) Pentru tot folclorul românesc este o mare pierdere. Noi, sibienii și noi, artiștii de la "Junii Sibiului" putem spune că am pierdut o mamă. O mamă pe care o să o purtăm în cântecele și dansurile noastre populare, pentru că dânsa a adus folclorul din Mărginimea Sibiului pe culmile cele mai înalte. Dacă familia va fi de acord, dorim ca, de anul viitor, să transformăm Festivalul "Vară, vară, primăvară", în Festivalul Național de Folclor 'Lucreția Ciobanu'", a declarat pentru AGERPRES, Silvia Macrea.

LUCREŢIA CIOBANU A MURIT. Aceasta a precizat că tot ansamblul "Junii Sibiului" va fi prezent la capela unde va fi depusă Lucreția Ciobanu, toți artiștii urmând să fie îmbrăcați în costume populare.

LUCREŢIA CIOBANU A MURIT. Lucreția Ciobanu a primit din partea Consiliului Județean Sibiu titlul de "cetățean de onoare al județului Sibiu".Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: CULTURĂ