Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Doliu în lumea muzicii! Un compozitor celebru premiat cu Oscar s-a stins din viaţă

Thursday, 08 November 2018, 12:33 Sursă: REALITATEA.NET

Tema muzicală a filmului "Love Story", lansat în 1970, cu Ryan O'Neal şi Ali MacGraw, a fost un hit şi i-a adus lui Lai un premiu Oscar şi un Glob de Aur.

Iniţial, a refuzat oferta de a compune coloana sonoră, a declarat compozitorul într-un interviu pentru The Los Angeles Times în 2001. Dar a fost convins în cele din urmă de actorul francez Alain Delon, care vizionase fragmente din acest film.

Francis Lai este autorul şi unei alte teme muzicale celebre, "Dabadabada", a filmului de artă premiat cu Palme d'Or "Un homme et une femme", lansat în 1966 de regizorul Claude Lelouch.

De altfel, colaborarea dintre Lai şi Lelouch s-a concretizat apoi în aproape 40 de proiecte - multe dintre ele romantice -, precum "Vivre pour vivre" (1967), "La bonne année " (1973), "Bolero" (1981), "Edith et Marcel" (1983), "Un homme et une femme, 20 ans déjà" (1986) şi "Chacun sa vie" (2017).

A mai colaborat cu regizori precum Michael Winner, Terence Young, Peter Hall, Philippe de Broca.

De-a lungul carierei a compus muzică pentru peste 100 de filme, dar şi pentru show-uri TV ca "Berlin Affair" şi "Sins".

Francis Lai s-a născut la Nisa şi a învăţat să cânte la pian şi acordeon.

În tinereţe, după ce s-a stabilit la Paris, a acompaniat-o pe legendara Edith Piaf, pentru care a compus şi piese. De asemenea, a compus piese pentru alte legende ale muzicii, precum Yves Montand, Mireille Mathieu, Charles Aznavour şi Johnny Hallyday.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL