Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dermatita atopică: simptome și cauze

Thursday, 06 December 2018, 23:37 Sursă: REALITATEA.NET

Dermatita atopica afecteaza in mod caracteristic prima copilarie dar poate debuta la toate grupele de varsta. 60 % din cazuri apar inainte de primul an de viata si, pana la 85 % din cazuri, debuteaza pana la 5 ani.

Se apreciaza ca 10 - 20 % dintre copii si 1 - 3 % dintre adulti sufera de dermatita atopica iar prevalenta bolii este in continua crestere mai ales in tarile dezvoltate.

Dermatita atopica - cauza si mecanism

Dermatita atopica este considerata o afectiune multifactoriala, a carei expresie clinica depinde de interactii complexe :

 • predispozitie ereditara (70 % din pacienti au un istoric familial de atopie)
 • bariera cutanata alterata functional (datorita unor tulburari ale metabolismului lipidic epidermic)
 • anomalii imunologice
 • factori neuroendocrini
 • o serie de factori declansatori sau agravanti ai leziunilor cutanate

Dintre factorii care pot cauza dermatita atopica, cel mai frecvent sunt incriminati :

 • factori alimentari - lapte de vaca, oua, alune, arahide, soia, grau, peste, fructe de mare
 • aeroalergeni - acarienii din praful de casa
 • agenti infectiosi - Staphylococcus aureus, Pytirosporum ovale
 • factori de contact - agenti de curatare ce contin alcool, substante care usuca pielea (astringente), parfumuri, detergenti si sapunuri dure
 • imbracaminte stramta si abraziva din lana sau materiale sintetice
 • factori fizici - temperaturi extreme
 • stressul emotional

Dermatita atopica - manifestari clinice

Simptomul primar si dominant al dermatitei atopice este pruritul (mancarimea) ce declanseaza frecvent un cerc vicios : pruritul conduce la grataj (scarpinat), gratajul determina modificari cutanate care, in final, vor scadea pragul de sensibilitate la stimuli (hiperreactivitate cutanata) care declanseaza pruritul declansand, din nou, senzatia de prurit. La copil, pruritul determina frecvent intreruperi in somnul de noapte, cu iritabilitate marcata secundara insomniei datorata senzatiei de prurit.

Dermatita atopica - complicatii, evolutie naturala a bolii

Complicatiile in dermatita atopica sunt in principal infectioase cutanate (bacteriene, virale, fungice) datorita unei sensibilitati cutanate crescute la diversi agenti infectiosi. De asemenea, se poate intalni drept complicatie o dezvoltare staturo-ponderala deficitara (prin regimuri alimentare gresite, privative). Nu sunt rare nici complicatiile locale sau sistemice ale terapiilor specifice dermatitiei atopice (in special ale corticoterapiei).

Nu sunt de neglijat nici complicatiile in dezvoltarea neuropsihica si emotionala ca si impactul negativ al bolii asupra relatiilor intrafamiliale.

Din punct de vedere evolutiv, trebuie amintit ca dermatita atopica este o boala cu evolutie cronica si uneori imprevizibila, marcata in mod tipic de acutizari ce se pot produce in ciuda unor ingrijiri optime.

Majoritatea cazurilor de dermatita atopica cunosc o ameliorare sau chiar disparitie la varsta adulta. Sunt insa posibile exacerbarile intermitente ale bolii pe tot parcursul vietii, frecvent in conditii de stress fizic sau emotional.

Este de asemena important de mentionat ca 50 % din copiii cu dermatita atopica dezvolta fie rinita alergica fie astm bronsic.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL