Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Decizie controversată în Polonia. Se interzice avortul în cazul unei malformații a fătului

Friday, 23 October 2020, 09:56 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Președinta Tribunalului Constituțional, Julia Przylebska, susține că articolul respectiv este ”incompatibil” cu Constituția țării.

Astfel, avortul va fi permis în Polonia doar în situațiile în care sarcina îi pune viața femeii în pericol, este rezultatul unui viol sau al unui incest. Înăsprirea legii avortului este susținută de partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), naționalist și ultracatolic. 

Decizia Tribunalului a provocat rapid reacții critice la Bruxelles. Comisarul însărcinat cu drepturile omului la Consiliul Europei (CoE), Dunja Mijatovic, consideră că modificările aduse legii avortului interzic practic acest drept. Oficialul european a subliniat că guvernul împinge astfel femeile să facă avorturi clandestine, în alte țări, fiind supuse unor suferințe suplimentare. 
”Eliminarea aproape a tuturor motivelor avortului legal în Polonia echivalează practic cu o interzicere a acestuia și încalcă drepturile omului. Această hotărâre se traduce în avorturi clandestine sau practicate în strainatate, în cazul celor care au mijloacele să o facă, și în suferințe suplimentare în rândul celorlalți”, a transmis, într-un comunicat, Dunja Mijatovic.

Noile interdicții privind avortul au fost criticate aspru și de liderul Partidului Popular European, Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European. ”Ridicarea problemei avortului și decizia acestui pseudo-tribunal în mijlocul furtunii pandemice este mai mult decât cinism. Este o ticăloșie politică”, a scris acesta, pe Twitter.

Judecătorii Tribunalului Constituțional din Polonia sunt acuzați frecvent că sunt loiali partidului de la putere, care a și reformat instituția. Datele oficiale arată că, anul trecut, în Polonia s-au înregistrat aproximativ 1.100 de avorturi, majoritatea fiind autorizate din cauza unor malformații ireversibile ale fătului. Potrivit unor ONG-uri, în urma înăspririi legii, numărul avorturilor practicate clandestin în Polonia sau în clinici străine ar ajunge la 200.000 pe an, informează ziare.com

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL