Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Daniel Dăianu: Ca să platești salarii și pensii, trebuie să ai resurse. Nu trebuie să ne întindem mai mult decât avem plapuma

Sunday, 10 May 2020, 00:09 Sursă: realitatea.net, Realitatea PLUS

 

„Ca sa platesti salarii si pensii trebuie sa ai resurse. Dacă bugetul este împovărat și resursele sunt putine si a venit si o nenorocire, care conduce la un declin accentuat, este de-a dreptul irational sa nu ai in principal grija onorarii pensiilor si salariilor cum sunt acum. Pana sa vorbim de viitor si cum sa fie crescute salarii si pensii, trebuie onorate acum, nu cu angajamente pentru viitor. Fac apel la un dialog responsabil.

Degeaba promiti unui om ca ii maresti un salariu, le promiti pensionarilor ca le maresti pensiile daca stii ca de fapt nu poti sau ai dificultați în a onora contractul social. (...) Nu trebuie să ne întindem mai mult decât avem plapuma. (...) 

Cred că noi nu discutăm cu toată responsabilitatea dificultatile cu care se confrunta economia românească asa cum se confruntă multe tari din Europa. (...) Exista si un cost de ordin psihologic al acestor restrictii.

Spre deosebire de economii cu care ne masuram, Polonia, Cehia, Bulgaria, noi am pornit in acest razboi cu un handicap foarte mare. Vecinii noștri aveau balante mult mai echilibrate, n-aveau deficite atat de mari, povara pe buget asa de mare. Acestea sunt circumstante ce au creat un foarte mare handicap. (...)

Din 2021 trebuie regândit sistemul fiscal (...)  va trebui să trecem la impozitarea progresiva. Cine refuza, nu intelege ca nu putem evita corectia macroeconomica, care implica si solidaritatea.

Solidaritate, din pacate, nu defineste functionarea societatii noastre. Sunt oameni care au pensii foarte mici și cei care au foarte mult. Un test adevarat pentru societate arata ca cel care are mult mai mult deca altii e bine sa participe la bugetul public cu mai mult, asa e in orice societate civilizata. Aici nu tine de ideologie, stanga, dreapta, (...) indiferenta asta cu nu ma intereseaza altul... e foarte gravă”, a mai spus, sâmbătă seara, președintele Consiliului Fiscal în emisiunea „România la apel” . 

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL