Cum tratezi sinuzita

Monday, 13 January 2014, 12:52 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Nasul îţi curge încontinuu şi e înfundat, capul te doare şi ai febră. Dacă toate astea nu trec într-o săptămână, deşi ai luat o grămadă de pastile, atunci poţi să iei în calcul şi o eventuală sinuzită.  Şi nu uita de vizita la medic.

Sinuzita este de două feluri, acută şi cronică, şi apare prin suprainfectarea bacteriană a sinusurilor, ca urmare a inflamării mucoasei care le căptuşeşte. Depistată la timp şi tratată corect, sinuzita acută durează cam o săptămână.

Un abces dentar, o alergie, o deviaţie de sept sau chiar polipii nazali pot fi alte cauze care provoacă sinuzita acută. În schimb, cea cronică persistă mai mult de patru săptămâni. Primul pas în depistarea sinuzitei este destul de simplu: medicul specialist apăsă pe sinusuri, iar dacă presiunea provoacă durere, eşti mai mult ca sigur posesorul unei sinuzite.

Cum o recunoşti

Nasul înfundat sau secreţiile purulente, durerea de cap care persistă, starea generală proastă sau apariţia mirosului neplăcut sunt simptome care apar în majoritatea cazurilor diagnosticate cu sinuzită.

„Se întâmplă foarte frecvent ca pacienţii să vină la consultaţie ORL doar cu durere de cap, fiind convinşi că au sinuzită. Durerea de cap are multiple cauze şi doar câteva sunt reprezentate de rinosinuzite. În general, această boală nu are ca unic simptom durerea de cap, ci se însoţeşte şi de celelalte simptome amintite”, spune medicul Vlad Budu, specialist ORL.

Sfaturi pentru a preveni boala

Igiena mîinilor este importantă pentru distrugerea bacteriilor care te pot îmbolnăvi. De asemenea, factorii de mediu favorizanţi pentru dezvoltarea sinuzitei trebuie eliminaţi pe cât posibil: evită frigul, noxele şi praful. Renunţă la fumat sau la mediul în care se fumează. Consumă cât mai multe alimente care-ţi întăresc sistemul imunitar: cătină, citrice şi varză.

Continuare pe clicksanatate.ro

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE