Cozmin Guşă: Venirea americanilor, pe acest fond, este salutară. Ei investesc în zona profesionistă

Sunday, 22 April 2018, 22:19 Sursă: REALITATEA.NET

"O să fie o bucurie pentru că toată investiţia asta va fi pentru binele public. Investiţia se va derula printr-un board profesionist", a spus Cozmin Guşă, duminică seară, la Realitatea TV, referindu-se la oportunitatea uriaşă adusă presei din România de un fond american de investiţii, care va intra curând pe piața media autohtonă.

Adaugă părerea ta

Consultantul politic a vorbit despre importanţa acestui proiect într-un moment politic nefavorabil presei autohtone independente.

"În Statele Unite există reguli. Madeleine Albright avea o autoritate cvasi-totală pe problemele care erau convenite şi ştia s-o ducă mai departe. În rest, şeful ierarhic superior validat de către cetăţenii Statelor Unite intervenea atunci când era cazul, aşa cum se face în baza constituţiilor, în toate democraţiile consolidate. Nu mai suntem aşa ceva şi e bine să nu mai operăm cu ideea asta, a democraţiei consolidate. Imaginile de la noi ne arată un lucru din pricina căruia americanii ar fi trebuit să intervină mai de mult, să sperăm că intervin, inclusiv cu acest fond de investiţii în mass-media normală. Incompatibilitatea clară între plaiurile mioritice şi politica sau dorinţele partenerului strategic. N-o să vedeţi în Guvernul american personaje ca cele de la "Simofonia lalelelor", pentru că nu este cazul. Şi nu este pentru că nu am avea oameni potriviţi pentru asta, ci pentru că România acceptă cu benevolenţa majorităţii parlamentare acest gen de siluire. Cine ne mai ia pe noi în serios? Cine din SUA, la nivel politic, ne mai ia în serios? Şi pentru că nu ne mai iau în serios, probabil că în următoarea perioadă o să asistăm la fel de fel de cerinţe directe ale partenerului strategic, în condiţia în care noi vom rămâne pe această linie, de parteneriat strategic, raportul care a apărut ieri este tot din această direcţie", a afirmat Cozmin Guşă.

Consultantul politic a explicat că actuala putere nu doreşte o presă normală şi independentă, adăugând că investiţia americanilor în mass-media noastră se va realiza printr-un board profesionist.

"Toată investiţia asta din bani americani, lucru care va fi extrem de evident, va fi pentru binele public. Sigur, nu este un ONG. Şi asta e bine. Este un fond de investiţii care s-a format în ultimele 2 luni, de când tot bat drumul Washington-ului, în care sunt mai mulţi acţionari care sunt interesaţi de sprijinirea presei normale, care vine în sprijinul cetăţeanului, care trebuie să aibă posibilitatea să se exprime liber şi nu conform intereselor unora care recurg la această păcăleală, fiind patroni de media, dar manipulându-şi audienţa în interes personal. Atacul voalat de la unii sau de la alţii e un sindrom care explică lipsa noastră de compatibilitate cu lumea de tip Euro-atlantic, pentru că altfel noi nu aveam cum să ajungem la o conducere de acest fel, cu Dragnea şi ai săi, dacă nu eram totuşi, cel puţin la nivel politic şi instituţional, în mare măsură, incompatibili. Investiţia asta în presă tocmai asta se doreşte. E un început bun. Ca să nu fie bârfe, această investiţie se va derula printr-un board profesionist, format din români de top, care vor decide investiţiile directe în entităţi media care se califică. În prima fază, investiţiile vor fi de tip minoritar, 25-30-40 la sută, în funcţie de entitatea respectivă. Dacă sunt oportunităţi pentru societăţi de media care o duc greu financiar şi doresc să vândă majoritatea, vom recurge şi la o astfel de investiţie. Este o veste foarte bună pentru România, în primul rând. În această presă baronizată, cei care au idei sau care doresc să-şi apere drepturile nu mai pot s-o facă decât în presă. A devenit extrem de nedorită presa normală de către o putere cu tot felul de alte interese la centru sau de către baroni care au avut grijă să sugrume vocile din mass-media locală, regională. Dacă eşti în provincie şi ţi se întâmplă ceva rău, nu prea ai unde să te duci, să-ţi aperi drepturile", a explicat Cozmin Guşă.

Cozmin Guşă a avertizat: această veste va tulbura anumite structuri, care încearcă să manipuleze. Unul dintre scopurile acestor investiţii este echilibrarea din punct de vedere mediatic.

"Sunt nişte lucruri care se vor întâmpla destul de greu tocmai din cauza acestor români din structurile de putere, care au călărit această conjunctură. Sunt foarte mulţi români celebri care au folosit numele Statelor Unite pentru diverse acţiuni ale lor. Mulţi oameni din statul paralel, care invocau mare parte din lucrurile pe care le-au făcut ca având origine la partenerul american. Puteau să vorbească despre vreun fost ambasador al SUA în România, care s-o fi îndestulat şi a făcut jocuri persoanale şi s-a înţeles cu ei, dar în niciun caz n-a fost vorba despre administraţia americană. Iar Mark Robertson, despre care s-a făcut vorbire, este un republican american pur-sânge, un consultant de primă mărime din SUA, care are o anumită istorie cu România, pentru că scopul nostru principal este să căutăm americani importanţi, care sunt interesaţi de România. Iar unul dintre ei, care este şeful acestui consorţiu Ellaal Goldberg Corporation, este Mark Robertson, care are această dorinţă şi interes, legate de România. Vestea asta sigur că tulbură anumite structuri, pentru că alegerile ca să fie câştigate de cine nu trebuie, în primul rând trebuie să fie manipulate. Cum le manipulezi? Minţind poporul cu televizorul. Noi n-am făcut asta la Realitatea. Dacă vom putea cu aceşti bani sau cu alţii care vor veni, pentru că nu este o limită de investiţie, dacă se va reuşi echilibrarea din punct de vedere mediatic, cred că şi românii vor fi mai bucuroşi şi cred că şi politicienii vor fi mulţi mai atenţi", a anticipat Cozmin Guşă.

Cozmin Guşă a precizat că acest fond de investiţii va sprijini "acele instituţii media care s-au consacrat că sunt constructive spiritului cetăţenilor".

"Trebuie să înţelegem că funcţionează frica unora, care au fost la butoane şi nu pot să reziste decât prin şantaj şi control. Tocmai asta, cel puţin cei care au ieşit în stradă anul trecut, tocmai asta nu-şi doresc. Persoanele normale din România ar dori să fie mai bine reprezentate mediatic şi de aici a pornit şi demersul meu, care este un demers de normalizare a dezbaterii publice. Trebuie să fim conştienţi de un lucru: normalizând dezbaterea publică împingem elitele în prim-plan, să poată să discute pro sau contra. Avem o şansă să ne facem bine, pentru că mass-media reprezintă Ministerul Învăţământului pentru adulţi. Avem nevoie de români care să gândească mai sănătos şi să voteze în consecinţă, avem nevoie de această însănătoşire a mass-mediei, care poate să vină prin asemenea gen de investiţii, care nu caută profitul imediat şi care vin să sprijine exact acele instituţii media care s-au consacrat că sunt constructive spiritului cetăţenilor, merg în direcţia asta de tip Euro-atlantic, civilizaţională. M-am reîndrăgostit de Europa, am fost în ultimele 2 luni în toate colţurile lumii. De civilizaţia care este dorită de europeni. Noi nici nu ştim ce avem în Europa pentru fi conştienţi de ce am putea pierde. Presa liberă şi libertatea de exprimare sunt valori de tip Euro-atlantic. Prin această investiţie asta încercăm să facem", a mai spus Guşă.

Cozmin Guşă, despre Viorica Dăncilă: "Această doamnă refuzată de idei a fost aleasă bine"

Consultantul politic a avertizat că nu mai putem fi luaţi în serios din cauza nivelului scăzut pe care-l prezintă actuala clasă politică: "Am urmărit cu plăcere discuţia despre entitatea juridică numită prim-ministru, pentru că altfel explicaţia este simplă: doamna respectivă nu e decât o marionetă care n-are voie să răspundă decât la telefoanele lui Dragnea, atunci sfidează orice. Grija cu care ţine acel telefon atât de aproape este grija de a nu greşi. Această doamnă refuzată de idei a fost aleasă bine. Ţine foarte mult la acest rol de prim-ministru, atunci se jonglează într-un mod grobian cu această scenetă grobiană adresată nouă. Am văzut pe mulţi că vor să compare cu ceauşismul. Este inutil. Acolo era cu totul altceva, mult mai multă rigoare. Asta este realitatea pe care o trăim. Nu poate fi umilinţă mai mare suferită de un preşedinte, care am văzut că vrea să fie mai activ, decât să fie ignorat în acest fel, pe asemenea gen de subiecte importante şi de asemenea personaje. S-a reuşit un lucru: perplexitatea lui Iohannis este direct proporţională cu non-importanţa partenerului instituţional numit Dăncilă. Nu avem cum să fim luaţi în serios."