Colesterolul este văzut ca ceva rău, însă acesta deține un rol crucial în organism

Tuesday, 26 February 2019, 11:13 Sursă: REALITATEA.NET

Acesta este, de asemenea, vital pentru a asigura funcţionarea normală a organismului pentru că ajută la producerea hormonilor necesari dezvoltării şi reproducerii. Cu toate acestea, prea mult colesterol în sânge, creşte riscul de a dezvolta boli cardiace coronariene şi boli ale arterelor, conform exploremedicinetv.ro.

Funcţiile colesterolului

• Păstrează permeabilitatea membranei celulelor;

• Este implicat în producerea de hormoni sexuali;

• Este esenţial pentru producerea de hormoni secretaţi de glandele suprarenale;

• Converteşte lumina soarelui în vitamina D;

• Este important pentru metabolismul vitaminelor liposolubile, inclusiv vitaminele A, D, E, şi K;

• Izolează fibrele nervoase;

Nivelurile optime ale colesterolului total

La adulţi:

Nivel normal: mai mic de 200 mg/dl

Nivel de graniţă : între 200-240 mg/dl

Nivel crescut: peste 240 mg/dl

La copii şi adolescenţi:

Nivel normal: mai mic de170 mg/dl

Nivel de graniţă : 170-199 mg/dl

Nivel crescut: mai mare de 200 mg/dl

Tipuri de colesterol

Există trei tipuri principale de lipoproteine:

Colesterolul este transportat în sânge de anumite molecule numite lipoproteine. Un complex de lipoproteine drept este orice compus care conţine atât lipide (grasimi) cât şi proteine. Cele trei tipuri principale sunt:

LDL (lipoproteine cu densitate scazută) – Este cunoscut şi sub numele de colesterol rau deoarece LDL-ul transportă colesterolul de la ficat la celulele. Aceste lipoproteine pot creşte riscul de boli arteriale în cazul în care nivelurile sunt prea mari.

HDL (lipoproteine cu densitate mare) – Este cunoscut şi sub numele de colesterol bun. Mai mult, specialiştii afirmă că HDL previne boala arterială. Acesta realizează inversul procesului pe care LDL-ul îl realizează şi anume transportă colesterolul din celule spre ficat, unde este expulzat din organism sub formă de deşeuri.

Trigliceridele - Sunt prezente în plasma sanguină. Trigliceridele, în asociere cu colesterolul, formează lipidele plasmatice. Trigliceridele din plasmă provin din grăsimile alimetelor consumate. Caloriile care nu sunt consumate, nu sunt folosite imediat de ţesuturi ci sunt transformate în trigliceride şi depozitate în celulele adipoase. Când corpul are nevoie de energie şi nu există niciun produs alimentar ca şi sursă de energie, acestea vor fi utilizate pentru a produce energie.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL