Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CELULELE CARE VINDECĂ CIROZA. Descoperire revoluţionară a cercetătorilor români

Wednesday, 14 May 2014, 09:38 Sursă: REALITATEA TV

Anul trecut, cercetătorii de la Institutul Victor Babeş injectau telocite unor cobai cărora le provocaseră iniţial infarcturi miocardice, pentru a vedea dacă celulele ajută la refacerea ţesutului afectat. Experimentul a fost un succes iar acum, specialiştii anunţă că la mii de km distanţă, într-un laborator din Shanghai, s-a descoperit că telocitele se găsesc şi în ficat. Consultanţa a fost asigurată de un cercetător român.

"Aş folosi cuvântul senzaţional. Senzaţional este faptul că nu atât descoperirea, găsirea, demonstrarea telocitelor în ficat, cât mai ales faptul că telocitele cresc şi sunt implicate în regenerarea ficatului", spune academicianul Laurenţiu Popescu.

Telocitele sunt celule cu corp mic, dar cu prelungiri lungi. Cercetătorii au descoperit că acestea se găsesc în număr foarte mic sau au dispărut chiar din organismul persoanelor diagnosticate cu scelroză multiplă sau psoriazis. Un transplant ar putea însă duce la vindecarea lor. Celulele au fost descoperite şi în valvele cardiace.

"Aceste organe, complet configurate, cu toate celulele ajunse la maturaţie şi transplantate la aceste animale au reuşit să funcţioneze pentru perioade variabile de timp. Dacă vreţi, este ceva ce acum 20 de ani  nu gândea nimeni, nici cel mai optimist cercetător", spune Ionel Sinescu, rectorul UMF.

Deocamdată, testele se fac pe animale de laborator, dar în viitor s-ar putea face şi pe oameni.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL