Ce scrie presa internaţională după ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a picat

Thursday, 28 June 2018, 10:00 Sursă: REALITATEA TV

Guvernul României a supraviețuit unui vot de neîncredere în Parlament, cum era de așteptat, scrie portalul Politico. Doar 166 de parlamentari au votat împotriva Cabinetului condus de premierul PSD Viorica Dăncilă, cu mult sub numărul de 233 necesar. Cele trei partide de opoziție care au inițiat votul au acuzat Guvernul că distruge economia și au criticat legile justiției, care au atras critici și din partea Comisiei Europene și a GRECO. În replică, Dăncilă a apărat acțiunile cabinetului său și a acuzat opoziția de aroganță și că interpretează greșit deciziile sale economice, notează portalul specializat în afaceri europene.

La rândul lor, jurnaliștii de la Reuters, citați de The New York Times, scriu că Guvernul PSD a depășit moțiunea de cenzură, în timp ce mii de oameni s-au strâns în fața Parlamentului pentru a-i cere demisia. Măsura a venit după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, care controlează strict partidul și e perceput ca liderul de facto al Guvernului și arhitectul politicilor acestuia, a fost condamnat săptămâna trecută la închisoare. În timpul votului, aproximativ 4 mii de oameni au scandat în afara Parlamentului, sunând din fluiere și vuvuzele, precizează Reuters.

Bloomberg comentează că boicotul coaliției de guvernare arată că liderul social-democrat Liviu Dragnea se bucură în continuare de susținere, deși a fost condamnat pentru a doua oară. Politica în țară devine tot mai încrâncenată, în condițiile în care Dragnea și Iohannis se înfruntă în privința luptei anticorupție, comentează agenția. Liderul social-democrat a declarat că nu exclude o posibilă suspendare a președintelui, pentru că nu a implementat decizia Curții Constituționale de a o demite pe șefa DNA. Într-un semnal că tensiunile vor continua, Iohannis a anunțat că va candida pentru un al doilea mandat, în 2019, amintește Bloomberg.

Și jurnaliștii americani de la Associated Press afirmă că Guvernul a supraviețuit cu ușurință moțiunii de cenzură. Între timp, mii de români s-au strâns în parcul de lângă Parlament, scandând “Demisia” și fluturând drapele, iar jandarmii îi păzeau, descrie AP atmosfera. Unele companii le-au dat angajaților o zi liberă pentru a protesta, notează agenția. De altfel, românii au organizat proteste zilnice față de acțiunile Guvernului care, potrivit criticilor, vor slăbi lupta anticorupție, încheie AP.

Știrea a ajuns și în China, unde agenția Xinhua amintește că Viorica Dăncilă a fost învestită în funcție în ianuarie și e prima femeie premier al României.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL