Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

B.O.R . acuză autoritățile de ”aroganță și autarhism decizional” după interzicerea pelerinajului de Sf. Dumitru

Monday, 12 October 2020, 16:44 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Irina Chirtoc

Bănescu și-a exprimat indignarea că oamenii credincioși sunt ”declarați aprioric suspecți” în ceea ce privește nerespectarea măsurilor de combatere a transmiterii noului coronavirus.

”Exerciţiile negative de imaginaţie la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioşi (declaraţi aprioric suspecţi), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităţilor) şi la importanţa prezenţei şi manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare”, a transmis Bănescu, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei subliniază că aceste restricții afectează libertăți fundamentale, precum cea religioasă, și acuză lipsa dialogului între instituții, în condițiile în care, spune acesta, Biserica pledează permanent pentru respectarea măsurilor sanitare.

”Lipsa dialogului interinstituţional, a cooptării în reflecţia asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie şi temporară, a unor libertăţi fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experţi în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului şi sănătăţii publice denunţă un excesiv superior dispreţ faţă de realitate socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând şi cu orice consecinţe modificată. Organismul comunitar funcţionează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ şi dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca şi pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum. Aroganţa, autarhismul decizional şi solipsismul moral nu au onorat şi nu vor onora niciodată pe nimeni”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

”Pelerinajul organizat riguros, în condiţii excepţionale de respectare a unor reguli aplicate drastic şi a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancţionată oricând de autorităţi, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertăţii religioase responsabile, ci, în actualul context, şi o formă benefică de încredere şi de respect faţă de majoritatea oamenilor cuminţi şi credincioşi ai acestei ţări”, a conchis Bănescu. 

Citește și ”Pelerinajul de Sfântul Dumitru, din București, NU va mai avea loc


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL