Coronavirus - România: 691488 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Boala ascunsă care ucide un om la fiecare 7 secunde. Situaţia din România - HARTA

Monday, 07 December 2015, 17:08 Sursă: REALITATEA.NET

Omoară încet, încet toate organele și nu poate fi vindecat, dar poate fi controlat și prevenit. În România, țara în care diabetul ocupă locul doi în ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei, după cele cardiovasculare, nu există nici un program de prevenție pentru diabet. La fiecare șapte secunde, un om se stinge pe glob din cauza acestei maladii. În România, două milioane de locuitori au diabet, iar alte patru milioane au predispoziție la această boală. În ultimii zece ani, aproape s-a dublat numărul bolnavilor de diabet. Pe lângă măsurile pe care ar trebui să le ia Ministerul Sănătății și instituțiile abilitate, medicii spun că este bine ca fiecare dintre noi să cunoaștem și să respectăm regulile care pot preveni boala, scrie Gazeta de Sud.

„Un program de prevenție condus de instituțiile statului ar costa mai mult decât un program terapeutic. Acesta necesită personal instruit, instruirea populației, explorări, evaluări, analize periodice. Nici un stat, cât ar fi de prosper, nu derulează fără eforturi substanțiale un astfel de program. În România se derulează, în anumite zone geografice, numeroase activități cu rol de prevenție, care reprezintă adevărate piese de puzzle ale unui „Program Național de Prevenție“, ce se va contura în timp. Medicii diabetologi, cardiologi, medicii de familie și din alte specialități sfătuiesc populația cu privire la modalitățile de prevenție. S-au desfășurat și se desfășoară încă numeroase campanii de informare ale publicului larg“, a spus prof. univ. dr. Maria Moța, șefa Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova.

Stilul de viață sănătos previne diabetul

Se spune că diabetul este o boală a modernității. Alimentația nesănătoasă este una dintre cauzele declanșării acestei afecțiuni. Dr. Maria Moța atrage atenția asupra faptului că este în creștere, în mod special, numărul pacienților cu diabet zaharat de tip 2, care apare în general la persoanele cu surplus ponderal și care au și o predispoziție genetică. „Numărul cazurilor noi de diabet zaharat ar putea să scadă cu peste 70% dacă am aborda un stil de viață sănătos, ceea ce înseamnă mai multă mișcare, alimentație sănătoasă, renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool, educația de a coabita cu stresul, un program de somn de șapte ore pe zi în medie“, a atras atenția medicul.

Diabetul este o boală cu care trebuie să înveți să trăiești. În Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova sunt internați lunar sute de pacienți, de multe ori saloanele devenind neîncăpătoare. Într-o cameră din clinică, personalul medical le vorbește pacienților despre afecțiunea de care suferă.

„Fiecare caz nou de diabet trebuie să parcurgă un program structurat de educație, care să cuprindă date despre alimentație, ce să mănânci, cât, când, date despre exercițiul fizic, ce tip de exercițiu este permis fiecărui pacient, recomandări de încălțăminte potrivită, dar și date despre medicamentele ce i-ar putea fi recomandate, cum se administrează și cum se păstrează insulina, îngrijirea piciorului, măsuri speciale legate de zilele de boală, recomandări legate de o eventuală sarcină, de alăptare. Iar atunci când pacienții se informează de pe internet, trebuie să studieze atent, astfel încât materialele să provină de la specialiști“, a atras atenția prof. univ. dr. Maria Moța.

Copiii cu diabet, „mici doctori“

Alarmant este că peste 4.000 de copii români au fost diagnosticaţi cu diabet. Majoritatea acestora necesită tratament cu trei-cinci injecții de insulină pe zi, insulina fiind singura șansă de salvare a vieții. Copilul cu diabet are nevoie de susținere și de consiliere. O povară grea de dus este și pe umerii părinților, care trebuie să fie pregătiți în orice situație.

Citeşte mai multe aici


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL