Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

România rămâne "tigrul Europei" în 2017. Veste bună de la Banca Mondială

Monday, 05 June 2017, 11:59 Sursă: REALITATEA.NET

Economia României va înregistra un avans de 4,4% în acest an, față de o expansiune de 3,7% previzionată în ianuarie, a estimat luni Banca Mondială, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale.

Va fi cea mai mare creștere economică înregistrată de o țară din Europa Centrală și de Est. Potrivit Băncii Mondiale, economia Ungariei va avansa în acest an cu 3,7%, cea a Poloniei cu 3,3%, iar Bulgaria va reuși o creștere de 3 procente.

Creștere medie în Europa de Est va fi de 1,4%, spre comparație cu o creștere mai robustă în Europa Centrală - 3,5%, se arată în raportul Băncii Mondiale, intitulat "O redresare fragilă".

Economia Moldovei va crește cu 4%, Rusia va avansa cu 1,3%, iar Turcia va înregistra un avans de 3,5%.

În privința României, instituția financiară internațională a revizuit în creștere cu 0,3% estimările pentru 2018 și 2019, când PIB-ul României ar urma să crească cu 3,7% și, respectiv, 3,5%.

În timp ce relaxarea fiscală va contribui mai puțin la creșterea economiei României, ea va pune presiune pe deficitele publice și externe, se arată în raportul publicat luni de Banca Mondială.

Recent și FMI a oferit o prognoză revizuită pozitiv pentru România. În primul trimestru din 2017, România a avut cel mai rapid ritm de creștere din UE, de 5,7%, datorită majorării consumului, iar la sfârșitul lunii aprilie bugetul înregistra un ușor excedent.

România își va îndeplini anul acesta ținta de deficit bugetar de 3% din PIB și este posibil ca avansul economiei să depășească estimarea oficială de 5,2%, sprijinită de majorarea salariilor și de reducerile de taxe, a declarat luna trecută ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, într-un interviu acordat Reuters.

Viorel Ștefan a explicat că bugetul ar putea înregistra excedent la sfârșitul primului semestru, ceea ce înseamnă că ținta de deficit de 3% din PIB pentru întregul an va fi cu certitudine îndeplinită.

"Ritmul creșterii din primul trimestru este în general mai lent decât în alte trimestre. Deci datele ne fac să fim optimiști că avansul PIB-ului în 2017 va fi mai mare de 5,2%. Programul nostru de guvernare include reforme structurale, măsuri de stimulare a producției în câteva sectoare, care treptat vor comuta motoarele de creștere a economiei de la consum la producție", a afirmat ministrul Finanțelor Publice.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL