Atenție la ce cumperi! Lasere de jucărie contrafăcute și periculoase!

Thursday, 22 August 2019, 19:05, Sursă: REALITATEA.NET

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat indicatoarele laser comercializate în mai bine de jumătate din ţară, constatând că aproape 18.000 dintre acestea erau notificate ca fiind periculoase. 

Adaugă părerea ta

Echipele de control au dat amenzi în valoare de peste 500.000 de lei pentru abaterile constatate.

ANPC a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public la sfârşitul lunii iulie, referitoare la accidentul suferit de un copil de 10 ani care a orbit după ce s-a jucat cu o jucărie cu laser, conducerea instituţiei s-a autosesizat privind potenţialul pericol al acestor dispozitive existente pe piaţa din România şi a început controale în ţară.

Acţiunea de control a fost coordonată de către Direcţia Generală Control, Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, prin directorul general Paul Anghel, împreună cu profesioniştii de la Institutul de Fizică Atomică de la Magurele - Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), care au verificat existenţa potenţialului periculos al indicatoarelor cu laser.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a afirmat că indicatoarele laser nu sunt jucării şi că părinţii trebuie să fie atenţi la acestea cu atât mai mult cu cât pe ambalajul lor scrie că sunt interzise copiilor.

"Trebuie subliniat pericolul potenţial al acestor indicatoare cu laser dat de neconcordanţa între puterea laserului precizată pe ambalaj, conform etichetării corecte şi valoarea reală care rezultă din verificările efectuate de specialişti, care poate induce în eroare atât comisarii ANPC, cât şi consumatorii. Totodată, reamintesc consumatorilor că indicatoarele cu laser nu sunt jucării. Părinţii trebuie să fie cu atât mai atenţi la aceste obiecte având în vedere că pe ambalajul produselor se regăseşte atenţionarea că acestea sunt interzise copiilor. Iar pentru adulţi, ambalajul conţine avertizări în legatură cu utilizarea indicatoarelor laser care poate fi periculoasă in general, indiferent de vârsta celui care le foloseşte”, a declarat preşedintele ANPC.

Controlul, desfăşurat în perioada 2-9 august, a avut în vedere existenţa, în reţelele de comercializare, în depozite şi magazine, de indicatoare laser notificate prin Sistemul RAPEX ca produse periculoase, produse care utilizate în condiţii normale pot pune în pericol viaţa, sănătatea şi securitatea consumatorilor, se arată în comunicat.

Comisarii ANPC au controlat 305 operatori economici, constatându-se abateri la 108 dintre aceştia (35,4%). De asemenea, din cantitatea de indicatoare lasere constatată cu abateri, respectiv 18.066 de bucăţi, controlul a scos în evidenţă faptul că 17.891 de indicatoare laser erau notificate în Sistemul RAPEX ca periculoase. Echipele de control au aplicat 115 sancţiuni, dintre care 43 de avertismente şi 72 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 527.000 de lei.

Totodată, au fost oprite definitiv de la comercializare 17.891 de indicatoare laser, produse care erau notificate în Sistemul RAPEX, şi au fost oprite temporar de la comercializare 175 de indicatoare laser ce prezentau abateri de informare a consumatorilor.

Indicatoare laser au fost găsite în 24 de judeţe şi în municipiul Bucureşti.