Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Anunț bombă: toți românii trebuie să-și monteze noi contoare de gaze!

Tuesday, 28 March 2017, 10:14 Sursă: REALITATEA.NET

Guvernul dorește să impună populației montarea de calorimetre pentru gazele naturale consumate. Acestea ar urma să indice puterea reală calorică a gazului consumat.

Aparatele care ar urma să asigure plata echitabilă a gazelor naturale, în funcție de puterea calorică a acestora, vor fi introduse gradual. Măsura este cuprinsă în proiectul legii energiei electrice și gazelor naturale, potrivit Profit.ro.

"În această privință va fi reglementată, cel mai probabil, o introducere etapizată a calorimetrelor, pentru a nu se crea o disfuncționalitate pe piață. În primele etape, va fi introdusă obligația existenței calorimetrelor la transportator, apoi și la distribuitor și abia apoi la populație. Transportatorilor și distribuitorilor li se va recunoaște investiția și se va regăsi în preț", au declarat surse din domeniu pentru publicația menționată.

Introducerea calorimetrelor este parte a unui proces de schimbări repetate a legislației și a modului de facturare a gazelor naturale care răspund unor neajunsuri dar care, în final, nu fac decât să dezorienteaze consumatorii și să aducă bani buni diferitor firme care le comercializează și montează.

Până în anii trecuți plata gazelor se făcea în funcție de cantitatea de gaze consumată măsurată în metri cubi. Ulterior s-a decis ca măsurătorile și plățile să se facă în kWh, însă a apărut din nou o problemă. Nu tot gazul are aceeași putere calorică, deci un metru cub de gaz poate avea un anumit număr de kWh, în funcție de provenința sa.

Acum Guvernul propune soluționarea problemei nu prin revenirea la măsurătorilor în metri cubi, ci prin introducerea calorimetrelor care vor măsura puterea calorică.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL