Andrei Chiliman, al treilea dosar de corupţie la DNA. Urmărit penal în ancheta Palatului Ştirbei

Tuesday, 22 December 2015, 09:55 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Andrei Chiliman a fost chemat la DNA în calitate de suspect într-un dosar nou de corupție. Este cel de-al treilea dosar penal în care este implicat edilul suspendat al sectorului 1. Chiliman a părăsit sediul DNA fără să facă nicun fel de declarații. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție - au dispus efectuarea urmăririi penale față de Andrei Chiliman, primar al Sectorului 1 din București, pentru infracțiunile de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și complicitate la distrugere.

În ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

”Suspectul Chiliman Andrei Ioan, în exercitarea funcției de autoritate publică de primar al Sectorului 1 al municipiului București, cu încălcarea atribuțiilor legale (dispoziții ale Legii administrației publice locale și Regulamentului de organizare și funcționare a Primăriei Sectorului 1), a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă, în perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcțiile monument istoric, anexe ale Palatului Știrbei, situat în centrul municipiului București (Calea Victoriei). Concret, între construcțiile distruse se află pivnița Palatului Știrbei, împrejmuirile și remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum și toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obținut niciun aviz sau autorizație de descărcare de sarcină arheologică.

Acțiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Știrbei (monument istoric) și vestigiile subterane care, astfel, au fost și ele distruse.

Ajutorul a constat în aceea că suspectul Chiliman Andrei Ioan a semnat, cunoscând că Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta și că actul încalcă dispozițiile legale, certificatul de urbanism pentru desființarea construcțiilor nr. 4901/142/V/42155. De asemenea, ajutorul dat pentru distrugere a constat și în aceea că a semnat, cunoscând ca Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta și că actul încalcă dispozițiile legale, autorizația de desființarea construcțiilor nr. 90/04V/2891/08.
Documentele au fost emise în condițiile în care, din Ordinul nr. 2534/17.09.2007 al Ministrului Culturii și Cultelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 671/01.10.2007, reiese faptul că s-a declasat din categoria imobilelor istorice de clasa A un singur imobil - clădire (la singular) nu și anexele de pe Calea Victoriei.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane”, se arată într-un comunicat al DNA.

Chiliman, încă două dosare la DNA

Într-un alt dosar, Andrei Chiliman este acuzat că a emis în mod ilegal o autorizaţie de funcţionare pentru o terasă, fără acordul unora dintre vecinii "direct afectaţi şi cunoscând opoziţia fermă şi explicită a acestora pentru eliberarea autorizaţiei". Potrivit procurorilor, terasa putea fi deschisă numai cu acordul vecinilor şi în urma unei hotărâri a Consiliului Local, care, în cazul de faţă, nu a fost una favorabilă, potrivit Mediafax.

În paralel, Andrei Chiliman este anchetat şi de DNA într-un dosar în care este cercetat, alături de consiliera personală a acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad, pentru atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit "comisioane" de 10 la sută din valoarea contractelor încheiate.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri