Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alexandru Rafila nu exclude revenirea la starea de urgență: "Sigur ne îndreptam către un vârf. Așteptăm platoul și descreșterea”

Monday, 27 July 2020, 16:44 Sursă: Realitatea.NET

România e pe primele locuri în Uniunea Europeană la infectările cu COVID-19. Din cele 800 de paturi din secțiile ATI pentru Covid sunt deja ocupate 351, iar în București la “Matei Balș” și “Victor Babeș” nu mai e niciun loc liber, a precizat prof. Alexandru Rafila, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

"Nu poți să extinzi tratarea pacienților Covid în orice secție ATI, deoarece trebuie create circuite separate, astfel încât să nu existe riscul infectării altor pacienți. În plus, e vorba despre personalul calificat, fără de care nu pot fi create sau extinse secțiile ATI. Iar specialiștii ATI sunt într-un număr destul de limitat", a afirmat dr. Alexandru Rafila, conform sursei citate.

Prof. Rafila a menţionat că există aproape "800 de paturi ATI la nivel național pentru pacienții COVID, din care 351 sunt ocupate".

"Sigur ne îndreptam către un vârf și problema este unde va fi el, când va fi platoul și când va începe descreșterea, ceea ce se poate întâmpla doar dacă într-adevăr vom lua niște măsuri organizatorice și vom convinge populația că singura soluție pentru limitarea transmiterii ține de comportamentul individual și de respectarea măsurilor de protecție. Acestea sunt cele două tipuri de elemente de care depinde evoluția situației", a spus dr. Rafila.

Revenirea la stare de urgență

"Sigur că riscul există, sper să nu fie nevoie și măcar anumite zone din țară care nu sunt afectate sau sunt puțin afectate să le păstram funcționale, pentru că funcționarea economiei este esențială pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate.

Eu sunt adeptul unor măsuri flexibile, adaptate contextului epidemiologic local. Intervenții localizate mi se par cu mult mai potrivite decât o măsură unică la nivel național care să blocheze activitățile economice și pe cele sociale.

În zonele unde nu avem cazuri sau sunt foarte puține, este esențială menținerea acestui status ca să ai resurse umane pentru realocare în caz de nevoie și să ai capacitate de tratament al pacienților infectați Covid din zonele grav afectate", a afirmat prof. Alexandru Rafila.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL