Coronavirus - România: 229040 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ai probleme cu cariile? Iată ce boli ai putea avea

Tuesday, 26 May 2015, 12:55 Sursă: REALITATEA.NET

Fără tratament, aceste malformaţii provoacă boli stomacale pentru că micuţii nu mai pot mesteca mâncarea sau au dificultăţi de pronunţie.

Cariile, pe de altă parte, rămân una dintre problemele majore pe care copiii de la noi le au de la vârste fragede, infecţiile generate de acestea afectând grav organismul. Netratate, cariile pot avea repercusiuni grave asupra întregului organism, scrie doctorulzilei.ro.

Astfel, din cauza împrăştierii bacteriilor în sânge, infecţiile dentare afectează rinichii şi articulaţiile, căile respiratorii sau chiar inima.

,,Focarele infecţioase din cavitatea bucală pot reprezenta o sursă de microbi care ajung în circulaţia sangvină. Bacteriile patogene din cariile periodontale trec în fluxul sangvin determinând bacteriemie şi pot afecta valvele inimii provocând endocardita sau, prin procesul inflamator cronic, vasele de sânge favorizând procesul de ateroscleroză cu formarea consecutivă a plăcilor de aterom. De asemenea, procesul inflamator din interiorul plăcii de aterom poate favoriza destabilizarea acesteia cu ruptura consecutiva şi ocluzia vasului cu producerea unui infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Din acest motiv, este foarte importantă colaborarea dintre cardiolog şi stomatolog în vederea prevenirii acestor afecţiuni,” explică medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.

Cele mai frecvente probleme care apar la copii sunt cariile de biberon. Ele sunt cauzate de lichidele îndulcite pe care mulţi micuţi le consumă.

Pentru a evita complicaţiile, evitaţi să-i daţi copilului mâncare cu biberonul înainte de culcare, ci doar în perioada mesei.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL