Iohannis, la întâlnirea cu Merkel: Avem o criză în interiorul coaliției. Am cerut soluții urgente

Angela Merkel şi Klaus Iohannis au vorbit la Berlin despre criza politică din România. Liderul român a încercat să-l convingă pe cancelarul Germaniei că România este stabilă şi că probleme sunt doar în interiorul coaliţiei PSD-ALDE.”Relația cu Germania este nu doar una de importanță strategică, ci și una privilegiată. Una dintre cele mai bune relații pe care le avem. Merkel și cu mine ne-am propus să îmbunătățim această relație.

Germania a rămas cel mai important partener comercial pentru România, cu creșteri constante de peste 10% în ultimii ani. Arată că suntem apropiați nu doar politic, ci și economic. Importanța minorității germane din România și a comunității românești din Germania contribuie semnificativ la întărirea acestui pod între națiuni”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a menționat că a discutat cu Angela Merkel și despre proiectul Uniunii Europene.

”Suntem de părere că este valoros proiect, că trebuie consolidat și îmbunătățit. Trebuie să găsim căile cele mai bune pentru a asigura securitatea spațiului european și pentru a găsi cele mai bune căi pentru a face UE mai eficientă”, a arătat Iohannis.

Printre temele de discuție s-a regăsit și problema aderării României la Spațiul Schengen. Cancelarul german l-a încurajat pe Klaus Iohannis să continue discuțiile și cu alti parteneri, a afirmat acesta.

”Când vom avea noi președinția UE, vor apărea teme grele. Se va finaliza Brexit-ul”, a mai amintit Iohannis.

De asemenea, președintele a precizat că a discutat cu cancelarul german și despre relația transatlantică, relatându-i pe scurt despre vizita pe care a efectuat-o recent în SUA.

”Am căzut de acord că rămânem pe aceeași idee comună - nu trebuie să optăm între NATO și UE, ci trebuie să colaborăm. UE este importantă pentru SUA, SUA e importantă pentru UE. Am discutat și despre Republica Moldova, Ucraina, despre securitatea la Marea Neagră, unde avem păreri identice”, a mai declarat Klaus Iohannis. 

Șeful statului a menționat că a purtat o scurtă discuție cu Angela Merkel și despre criza politică din România și i-a transmis mesajul ”că e o criză în coaliția de guvernare, dar România este o țară solidă”. De asemenea, Iohannis a subliniat că a solicitat celor implicați să găsească soluții urgente, ”ceea ce se va și întâmpla”.

Întrebat de jurnaliști cum vede proiectul ”Europei în două viteze”, președintele a subliniat că această problemă nu mai există.

"Între timp problema ca atare nu mai există, aşa cum a apărut într-un moment dat, cu anumite acuităţi politice. Cred că a fost parţial o chestiune doar de definiţie şi de comunicare, pentru ţările din Europa de Vest a fost important să nu existe ţări care blochează anumite proiecte, iar pentru noi, ţările din est, a fost important să nu existe proiecte la care nu avem noi acces. Între timp, toate aceste lucruri sunt foarte bine clarificate, cu toţii am fost de acord că trebuie să existe opţiunea pentru statele membre să participe sau nu la anumite proiecte, dar toate proiectele să rămână deschise pentru toţi cei care îşi doresc să participe şi avem cele două exemple clasice. Nu toţi sunt membri în zona euro, dar cine doreşte are calea deschisă şi un proiect mai recent unde am fost chiar noi, România, printre iniţiatori, procurorul european,  unde toată lumea poate să participe, dar deocamdată nu participă toţi, ci doar o parte din statele membre. Cred că această chestiune a celor două viteze nu mai este de actualitate”, a declarat Iohannis.

În cadrul vizitei de lucru în Germania, preşedintele Klaus Iohannis va participa, în calitate de invitat de onoare, la ceremonia de comemorare a victimelor refugiului şi expulzării, care va avea loc la Berlin, la Muzeul Istoric German, marţi, 20 iunie. Preşedintele va susţine principala alocuţiune din cadrul ceremoniei. 


Preşedintele Iohannis va mai participa, la sediul Ambasadei României la Berlin, la două momente simbolice. 

Primul eveniment este dedicat aniversărilor din cadrul relaţiei bilaterale din acest an, marcate printr-o expoziţie fotografică şi documentară cu titlul '50-25-10: România - Germania - Uniunea Europeană. Trei repere într-o istorie comună', care va fi inaugurată de preşedintele României. 

În cadrul celui de-al doilea moment, va avea loc înmânarea Ordinului 'Sfântul Gheorghe', decernat la data de 3 februarie de Balul Operei 'Semper' din Dresda, eveniment la care preşedintele Klaus Iohannis nu a participat, se mai arată în comunicatul citat.

Vizita în Germania are loc în contextul în care în acest an se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania, precum şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?