Magistrații continuă protestele împotriva refuzului guvernului de a abroga OUG 7

 

Luni, continuă protestele magistraților împotriva OUG 7. În Capitală, magistrații vor ieși pe treptele Palatului de Justiție, la ora 18.00, manifestații similare urmând să aibă loc și în alte orașe din țară, potrivit unui anunț publicat de Cristi Dănileț, pe pagina sa de Facebook.

Magistrații vor protesta din nou, luni, atât în București, cât și la nivel național, față de refuzul Guvernului de a abroga integral Ordonanța de Urgență nr.7/2019, adoptată intempestiv, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a corpului de magistrați.

În Capitală, magistrații vor ieși pe treptele Palatului de Justiție, la ora 18.00, manifestații similare urmând să aibă loc și în alte orașe din țară, potrivit unui anunț publicat de Cristi Dănileț, pe pagina sa de Facebook.

”Sistemul de justiție și cetățenii au nevoie de stabilitate și de cooperare loială între decidenți și beneficiari, nu de măsuri controversate, luate în grabă, improvizat, cu periclitarea independenței justiției și a principiilor esențiale statului de drept”, se arată în mesajul publicat pe Facebook.
 
De asemenea, magistrații acuză faptul că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este „o instituție de natură să creeze incertitudine în sistemul judiciar„, amintind că aproximativ 4.000 de judecători și procurori, dar și plenul CSM au emis opinii și avize negative față de legea de înființarea a acestei structuri, critici venind și din partea organismelor internaționale.
 
”România este un stat membru al Uniunii Europene, iar crearea unui parchet paralel de investigare a magistraților nu este în acord cu valorile europene de independență și imparțialitate a justiției”, mai precizează sursa citată.
 
Asociația Magistraților Europeni pentru Democrație și Libertăți (MEDEL) a cerut guvernului de la București să înceteze practica modificării legilor justiției prin ordonanțe de urgență și să garanteze independența judecătorilor și procurorilor.
 
În ciuda protestelor magistraților, Guvernul nu a dispus abrogarea Ordonanței de Urgență nr 7/2019, ci a decis, în ședința de marți, modificarea acesteia. Propunerea de modificare a fost avizată negativ de CSM. 
 
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declara că noul act normativ conține cinci modificări, între care se numără şi cele privind delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor şi posibilitatea ca un judecător să candideze la şefia parchetelor.
 
Modificările aduse de Guvern nu vizează însă și Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. 


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Dacă mânai slabă sceptru ti-o apasă,plecati domnilor acasă !
10 Mar 18:01
Asa va trebuie guvernati!Ati crezut ca hastagii si magistratii fac demonstratii pentru OUG ?Cum Dumnezeu sa intelegeti atunci complicatele mârșevii din lumea de azi,daca un lucru simplu nu intelegeti,nu legile justitiei sunt raca !Cum domnule,sa abrogi o legea sau o OUG, sau să le modifici la presiunea strazii?Stiti de ce ataca leii in arena ?Dacă dresorul dă dovada de slăbiciune leul ataca bre!.Ati deschis cutia Pandorei,un ministru slab ,un guvern sub papuc,vom guverna cu strada.De putere nu se bate joc,domnilor !Statul e singura atoritate care are legal dreptul sa foloseasca forta .Ati chemat in judecata judecătorii care incalca legea ?Fiti siguri ca ei nu se sfiesc sa o aplice cum stiu ei la poiticieni.Lupta e pe viata si pe moarte.Se poate ceda,daca vorba lui Delvrancea „ Dacă mâna-ți slabă ,sceptrul ți-o apasă/Altuia....
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?