EXCLUSIV: Ambasadoarea Finlandei clarifică poziția oficială pe tema președinției române a UE

 
Päivi Pohjanheimo, alături de Teodor Meleșcanu
Päivi Pohjanheimo, alături de Teodor Meleșcanu

Ambasadoarea Finlandei la București, Päivi Pohjanheimo, precizează pentru Realitatea.net că oficialii de la Helsinki nu s-au îndoit de faptul că România va prelua președinția UE, dar au oferit un răspuns la un scenariu ipotetic invocat de presă, acela în care România ar solicita o rocadă. 

”Finlanda nu a luat niciodată în calcul posibilitatea ca România să nu preia președinția UE. Când Finlanda a fost întrebată de presă, ipotetic, luni, dacă va prelua președinția UE în cazul în care ar fi solicitată, răspunsul a fost afirmativ. Dar pentru Finlanda este clar că România va prelua responsabilitățile președinției UE”, a precizat pentru Realitatea.net ambasadoarea Finlandei la București, Päivi Pohjanheimo. 

Precizările vin după o seară furtunoasă, în care dezbaterea privind capacitatea României de a prelua președinția rotativă a Uniunii Europene a ajuns la apogeu.

Discuțiile au început după declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care a afirmat luni că România nu este pregătită pentru a prelua președinția UE. 

Ulterior, premierul finlandez Juha Sipilä a declarat că guvernul de la Helsinki și-a crescut nivelul de pregătire în vederea unei posibile cereri din partea României de a amâna preluarea președinției UE, notează yle.fi. O asemenea cerere, a subliniat însă oficialul, nu a venit.

Dimpotrivă, guvernul român a confirmat că preluarea președinției UE va avea loc la termenul stabilit. Sipilä a clarificat pentru presa finlandeză că România nu are intenția de a-și amâna președinția.

În cele din urmă, pe fondul speculațiilor, MInisterul Afacerilor Externe a venit cu o nouă precizare pentru a asigura că perspectiva rocadei cu Finlanda  - care în mod normal va prelua președinția pe 1 iulie 2019, deci după România - nu există.

MAE spune că suntem pregătiți

"În contextul apariției în mass media a unor informații conform cărora România nu ar fi pregătită să preia mandatul Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar guvernul finlandez și-ar fi exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin, inclusiv prin devansarea exercitării mandatului de către Finlanda a Președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Așa cum Guvernul României a reiterat în nenumărate rânduri, România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019,  a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului.

De asemenea, atragem atenția că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat.

În urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informației care tratează declarațiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde poziția Executivului român și clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul de Președinție a Consiliului UE și nu va solicita asistență, în acest sens, Guvernului finlandez.

Reiterăm că exercitarea în bune condiții a mandatului privind Președinția României a Consiliului Uniunii Europene este un exercițiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituțiile statului și un dialog deschis și onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate. Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României față de Uniunea Europeană și de promovarea valorilor sale, cât și a consolidării și articulării rolului României la nivelul statelor membre.

Nu în ultimul rând, subliniem importanța tratării cu maturitate a unor informații care nu sunt fundamentate pe demersuri reale și care pot afecta imaginea României și influența credibilitatea și statutul său la nivel european", a anunțat, marți, MAE.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
CarrieTok
11 Mar 19:05
Carrie Underwood is my favourite country singer. She is young, beautiful and charming woman in her 30s. Her voice takes me away from all problems of this planet so I can enjoy my life and listen songs created by her mind. Now the singer is on a Cry Pretty 360 Tour started in May of 2019. The concerts scheduled for this year, up to the last day of October. Ticket prices are moderate and available for all men and women with different income. If you are a country music lover as me, then you must visit at least one Carrie's concert. All tour dates are available at the Carrie Underwood tour Cincinatti. Visit the website and make yourself familiar with all Carrie Underwood concerts in 2019!
Răspunde
0 0
MaxPowerfes
26 Dec 23:14
Download your missing dll from Download xlive.dll page. Fix your error now!
Răspunde
0 0
vlad tepes
14 Nov 16:06
E clar ca pe birocratii astia de la UE, nu i-a interesat niciodata de protocoalele statului subteran, de abuzurile incalificabile ale DNA-ului antiromanesc, ci pe ei i-a interesat mereu, "sa ramana ca-nainte", adica sa nu se modifice nimic din puterea lor asupra Coloniei lor bananiere, numita Romania. Nu conteaza deloc pt ei ca acest infam MCV, care este un instrument inventat de ei pt cei pe care-i considera doar niste "populatii de maimute" in Europa, impieteaza asupra celor mai importante institutii in arhitectura de suveranitate a unui stat: Parlamentul si Curtea Constitutionala, ci acesti birocrati infecti de la Bruxelles vor sa predam si ultima bruma de independenta si suveranitate care ne-a mai ramas!
Si atunci se pune urmatoarea problema: pt ce sa mai ramanem in aceasta infectie demonica si neo-marxista, numita UE, care ne-a deposedat de mai toate resursele naturale si umane, care ne amendeaza mai mereu ca tara(in ultima vreme), care ne impune cu forta orice lucru dracesc ce vine de la Bruxelles(poponari, migranti, legi antinationale si anticrestine, etc) si care acum trece peste ultimele 2 institutii care mai reprezinta ceva din suveranitatea de alta data a statului roman a lui Ceausescu, pt care principiul de referinta era "neamestecul în treburile interne ale unui stat"? Pt mine un singur lucru este esential in aceasta relatie de sclavie pe care o avem cu UE: RO EXIT!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?