Corupția din Guvernul român, criticată de SUA. Ce spune raportul americanilor despre presa de la noi

 

Corupţia şi lipsa de transparenţă sunt principalele aspecte criticate în raportul incendiar, de 38 de pagini, realizat de Guvernul american. "Practicile corupte rămân răspândite. Au existat numeroase acuzaţii de corupţie guvernamentală anul acesta. (...) Darea de mită rămâne o practică obişnuită în sectorul public. Legile nu au fost implementate întotdeauna eficient, iar oficialii, inclusiv judecătorii, sunt implicaţi uneori în practici corupte, cu impunitate. Imunitatea penală a unor foşti şi actuali membri ai Cabinetului, care au fost şi parlamentari, a blocat uneori anchetele", scrie Departamentul de Stat în raportul său anual privind Drepturile Omului.

Raportul atrage atenţia că verdictele în cazurile de corupţie sunt incoerente, adică sentinţele variază pentru infracţiuni similare. Mai mult decât atât, există probleme procedurale şi administrative legate de confiscarea bunurilor. Acestea au dus la tergiversarea procedurilor judiciare. Cele trei puteri ale statului sunt afectate de conflictele de interese şi încălcarea standardelor etice, mai scrie Guvernul american.

La capitolul "Libertatea presei", Departamentul de Stat aminteşte că ministrul de Interne, Carmen Dan, a făcut, în februarie anul trecut, o "listă neagră" cu jurnaliştii care au susţinut protestele. În raport sunt criticate şi posturile de televiziune care atacă statul de drept.

"Organizaţii independente (...) au notat o politizare excesivă a presei, mecanisme corupte de finanţare şi politici editoriale subordonate intereselor proprietarilor. Mai multe organisme media, conduse de oameni de afaceri care fie au fost găsiţi vinovaţi, fie sunt anchetaţi pentru presupusă fraudă şi activităţi corupte au obligat să plece reporteri cunoscuţi pentru promovarea statului de drept", afirmă Departamentul de Stat.

Şi condiţiile din închisorile române se află în atenția Washingtonului. În raport scrie despre standarde internaţionale ignorate și despre deciziile CEDO în această privință. Nu în ultimul rând, raportul notează că violenţa asupra femeilor, inclusiv în rândul celor căsătorite, a continuat să reprezinte o problema serioasă pe care guvernul nu a gestionat-o cum trebuie.

Efectele unui raport atât de critic riscă se se resimtă în economie. 

Experţii afirmă că problemele din România sunt bine-cunoscute pe plan internaţional.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?