PSD a decis: Stănescu la Dezvoltare, Stroe la Transporturi şi Nica la Fonduri Europene

Conflictul Dragnea-Tudose s-a stins, după ce după comitetul Executiv Naţional al PSD a votat, vineri, cei trei miniştri propuşi. Au fost desemnaţi: Felix Stroe la Ministerul Transporturilor, Paul Stănescu vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Marius Nica, ministru delegat al Fondurilor Europene. Toţi, oamenii lui Liviu Dragnea. Astfel, după ce Mihai Tudose a obţinut o victorie de etapă după remanierile de joi noaptea, nominalizările sunt o remiză pentru Liviu Dragnea. Rămâne de văzut dacă preşedintele Klaus Iohannis va semana decretele pentru numirea celor trei.  După şedinţă, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au anunţat împreună care sunt nominalizările pentru cele trei portofolii:

"Am prezentat colegilor din Comitetul Executiv propunerile pentru miniștri: pentru postul de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene domnul Paul Stănescu, senator, pentru Ministerul Transporturilor Felix Stroe, care este președintele organizației Constanța și director general al RAJA. Pentru ministru delegat pentru Fonduri Europene — domnul Marius Nica. A fost un vot în unanimitate, cu excepția lui Paul Stănescu, unde domnul Nicu Bănicioiu a votat împotrivă", a afirmat Dragnea, la finalul ședinței.

El a adăugat că social-democrații nu au renunțat la Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, care au demisionat din Guvern. "Cele două colege ale noastre au luat decizia de a-și prezenta demisia pentru a contribui la rezolvarea unei situații care părea aproape imposibil de rezolvat. PSD, în unanimitate aseară, membrii CExN și-au arătat susținerea pentru cele două doamne, susținere generată (...) de sentimentul larg în societate de semnal contra unor abuzuri care se fac", a spus Dragnea. El a precizat că rămânerea în funcția de ministru a lui Viorel Ilie a fost o decizie politică a ALDE.

 Funcţii pentru Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh

Ulterior, premierul Mihai Tudose a spus că Roxana-Cezarina Bănică a fost propusă pentru funcţia de Secretar General al Guvernului. Liviu Dragnea a afirmat că pentru funcţia de preşedinte la Comisia de Afaceri Europene, loc vacant, a fost propusă Rovana Plumb. De asemenea, conform acestuia, Sevil Shhaideh va fi consilier de stat.

(w500)

"În PSD nu este o frustrare din cauza lui Viorel Ilie, este o frustrare din cauza întregii situații"

Referitor la Viorel Ilie, Dragnea și Tudose au susținut că ALDE a luat o decizie politică și o respectă, însă au recunoscut că în PSD este o frustrare din cauza întregii situații, din moment ce ei au fost nevoiți să remanieze trei miniștri.

”Decizia s-a luat, partenerii noștri de la ALDE au decis să-l țină în Guvern. Suntem parteneri, noi am făcut ce am avut de făcut”, a spus Mihai Tudose.

La rândul său, Liviu Dragnea a spus că ALDE a luat decizia politică și o respectă.

”PSD nu a renunțat la cele două colege. PSD a luat decizia prin care s-a rezolvat o problemă aproape imposibil rezolvată, dar trebuie să spun că întreg Comitet Executiv și-a exprimat decizia de a le susține, însă ele și-au menținut decizia de a demisiona. La ALDE este o decizie politică pe care au luat-o. Am avut o discuție în coaliție și ei au decis să-l susțină în continuare. În PSD nu este o frustrare din cauza lui Viorel Ilie, este o frustrare din cauza întregii situații”, a spus Dragnea.

Cine sunt noii miniştri propuşi

Înlocuitorul lui Sevil Shhaideh în postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale este senatorul Paul Stănescu. În vârstă de 60 de ani, Stănescu a absolvit în 1982 Facultatea de Agronomie de la Craiova şi până în 2008 a activat în sectorul agricol. În 2008 a fost ales preşedinte al CJ Olt, funcţie în care a fost reales în 2012. Din 2010, este liderul filialei PSD Olt, iar în 2013 a fost ales vicepreşedinte al partidului, fiind socotit unul dintre cei mai influenţi lideri din teritoriu ai partidului. În anul 2016, a fost ales în Senatul României, unde ocupă funcţia de chestor.

Postul delegat al Fondurilor Europene va fi ocupat de Marius Nica. Acesta are 36 de ani şi a fost ministrul Fondurilor Europene în guvernul Ponta. Este un personaj crescut în umbra vicepreşedintelui PSD Rovana Plumb. Nica a absolvit Academia Naţională de Informaţii în 2003, cu specializarea jurnalism, comunicare şi psiho-sociologie comportamentală, apoi a lucrat până în 2008 ca ofiţer la MApN, unde analiza din punct de vedere al managementului riscurilor de incidente de securitate pe cei care doreau să se angajeze în MApN. A avut propria firmă, Holding Group Trading International SRL.

Noul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, s-a născut în 25 decembrie 1955 în localitatea Valea Teancului din Buzău. A urmat cursurile Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanţa, iar apoi studiile Academiei de Înalte Studii Militare Bucureşti şi Facultatea de comandă. Între anii 1878 – 1991 a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare. Între 2000 şi 2003 a deţinut funcţia de viceprimar al oraşului Constanţa.

Realitatea.net a redat live-text cele mai importante momente ale şedinţei de astăzi:

UPDATE 14:53. Paul Stănescu va prelua şi funcţia de vicepremier, deţinută de Sevil Shhaideh.

UPDATE 14:47. Şedinţa CEX a PSD a decis cine va lua locul miniştrilor demisionari. Social-democraţii au votat în unanimitate propunerile, cu excepţia lui Paul Stănescu, care a avut un vot impotriva de la Nicolae Bănicioiu.

Cine este Paul Stănescu, controversatul baron PSD care îi la locul lui Shhaideh

UPDATE 14:42. Adrian Ţuţuianu a precizat că PSD a ajuns la un echilibru intern de care va beneficia tot partidul. "Noi trebuie să ne vedem de Guvernare pentru că rezultatele vor da o şansă la alegerile prezidenţiale din 2019", a spus acesta.

"Noi trebuie să vedem lucrurile mai simplu. Un premier trebuie să aibă o relaţie instituţionale cu preşedintele României", a mai spus acesta.

UPDATE 14:30. Şedinţa PSD este pe final, liderii partidului începând să părăsească sala în care au avut discuţiile. 

UPDATE 13.18 În locul lui Sevil Shhaideh ar urma să vină Paul Stănescu, potrivit unor surse din partid.

UPDATE. Conform unor surse citate de Realitatea TV, ministrul ALDE, Viorel Ilie rămâne în Guvern.

Coaliția PSD-ALDE a decis să își mențină sprijinul pentru ministrul cu probleme în justiție. La ședința de azi a coaliției a participat și premierul Mihai Tudose.

UPDATESedinţa CExN PSD a început la ora 13:00.

Trei nume au fost propuse în şedinţa Comitetului Executiv al PSD pentru a intra în Guvernul Tudse, în urma remanierii: Marcel Ciolacu la Ministerul Dezvoltării Regionale, Mihaela Popa la Fonduri Europene şi Gabriel Vlase la Transporturi.

Vineri s-a vorbit, din nou, despre Marcel Ciolacu, Mihaela Popa și despre Felix Stroe.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat joi seara că în cursul zilei de vineri va avea loc o nouă ședință a Comitetului Executiv Național pentru a fi stabiliți înlocuitorii miniștrilor demisionari.

"Mâine (vineri — n.r.) o să avem din nou Comitet Executiv Național. Tot aici (sediul PSD din Bd. Kiseleff — n.r.), ca să discutăm despre înlocuitori. O să-l sun dimineață și pe domnul Tăriceanu, să vedem când putem avea o coaliție, să discutăm și cu partenerii noștri", a spus Dragnea, la finalul ședinței CExN.

Referitor la demisiile anunțate după ședință, Dragnea a precizat: "Au spus că în primul rând nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare și de a afecta activitatea guvernamentală", a spus Dragnea.

De asemenea, el a precizat că și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și-a prezentat demisia în ședința CExN.

Denise Rifai: Astăzi este o zi la fel de tensionată şi importantă ca cea de ieri pentru PSD

Denise Rifai, realizatorul Realitatea TV, a explicat că este important să menţionăm că pe toată durata şedinţei PSD de joi seara a funcţionat un sistem de bruiaj şi nu s-a putut comunica în interior.

"Toate informaţiile au fost transmise de un apropiat al lui Dragnea, cu alte cuvinte preşedintele PSD a reuşit să manipuleze toată atmosfera de aseară pe care toate televiziunile au relatat-o ca fiind drept momente din Comitetul Executiv Naţional al PSD. Totul a fost foarte simplu şi în foarte multă linişte. Mihai Tudose, premierul României, nu a vorbit foarte mult, doar a spus că ori pleacă cele două doamne-ministru, ori pleacă domnia sa. Au urmat câteva ore în care partidul a susţinut rămânerea celor două doamne în cadrul Guvernului Tudose", a explicat Denise Rifai.

Jurnalistul Realitatea TV a mai precizat că Liviu Dragnea a concluzionat că nu se poate face altfel şi că partidul trebuie să respecte dorinţa celor doua doamne de a părăşi Guvernul. "O scenetă din care rezultă că Liviu Dragnea încă are putere în partid şi care îi permită să duce negocierile mai departe, pentru că şi astăzi este o zi la fel de tensionată şi importantă ca cea de ieri", a mai afirmat Denise Rifai, adăugând că Marcel Ciolacu va fi cel care va prelua Ministerul Dezvoltării Regionale în locul doamnei Sevil Shhaideh.

Conform acesteia, Liviu Dragnea l-ar numi pe Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa, pentru o funcţie în Guvernul României. "Dispare de pe lista numele lui Gabriel Vlase, cel care aseară trebuia să preia şefia Ministerului Transporturilor. Liviu Dragnea, din nou, încearcă să vină cu propunere şi se caută ministru pentru Fondurile Europene", a declarat Denise Rifai.

"Foarte importantă este şi discuţia cu Călin Popescu Tăriceanu, un tip cu un discurs profund anti-DNA", a mai spus jurnalistul Realitatea TV.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?