Dispută între Parchetul Militar și MAI pe tema prezenței unui procuror la mitingul din 10 august

 
Bărbatul în alb, coordonatorul jandarmilor din 10 august, colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv
Bărbatul în alb, coordonatorul jandarmilor din 10 august, colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv
FOTO: INQUAM Photos/Alberto Grosescu

Niciun procuror de la Parchetul Militar București nu a fost vineri seară în Piața Victoriei pentru a supraveghea acțiunile forțelor de ordine, așa cum au declarat ministrul de Interne Carmen Dan și purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, anunță Parchetul Militar. În replică, Jandarmeria spune că în Piața Victoriei, pe timpul asigurării și restabilirii ordinii publice a fost prezent domnul locotenent colonel magistrat Pîrlog Bogdan din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Acesta a declarat însă pentru Libertatea că era în drum spre casă și că nu a participat efectiv la acțiune.Parchetul anunță că niciun procuror militar nu a fost prezent la coordonarea acțiunilor jandarmilor din 10 august, din Piața Victoriei, deși ministrul de Interne Carmen Dan și purtătorul de cuvânt al Jandameriei au declarat tocmai acest lucru.

”Vreau să vă comunic faptul ca în după-amiaza zilei de 11 august s-a primit o solicitare din partea Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București și s-a și răspuns, în sensul că acest demers de a desemna un procuror să facă parte din centrul de comanda mobilă inaintat excede competentelor profesionale si deontologiei profesionale”, a declarat Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar.

Reporter: ”Asta înseamnă ca pe 10 august n-a fost niciun procuror în această instituție în acest organism de coordonare?”

Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar: ”Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar București nu a fost niciun procuror”

În replică, Jandarmeria a precizat următoarele:

”În data de 10 august a.c., în Piața Victoriei, pe timpul asigurării și restabilirii ordinii publice a fost prezent domnul locotenent colonel magistrat Pîrlog Bogdan din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Acesta s-a autosesizat cu privire la evenimentele din Piața Victoriei fiind prezent în intervalul orar 17.00-04.00 atât în punctul de comandă înaintat cât și în zona dispozitivelor alaturi de reprezentanții Jandarmeriei, Poliției și autorităților publice centrale și locale”.

Replica pentru Jandarmerie a venit chiar de la respectivul procuror militar.

'Nu există nicio procedură, nu avem nicio atribuție și nu avem ce căuta în a coordona și nici nu am făcut așa ceva. Nu există' a supraveghea', a spus Bogdan Pîrlog pentru Libertatea.

Carmen Dan, fără regrete după violențele din 10 august: ”Nu am ce să-mi reproșez” 

Jandarmeria nu a oferit documentele necesare anchetei

Ionel Corbu a declarat, totodată, că Jandarmeria nu a înaintat Parchetului Militar niciun document cerut pentru a continua ancheta, subliniind că informațiile sunt esențiale pentru a lămuri participarea ofițerilor la acțiune.

„Până la acest moment nu ni s-au comunicat documentele solicitate și vreau să lămuresc că sunt esențiale pentru lămurirea și decelarea anumitor aspecte care sunt în măsură să dovedească participarea punctuală a unor ofițeri și subofițeri pe segmente la dispozitivul constituit”, a spus Ionel Corbu, citat de Mediafax.

În ceea ce privește identificarea jandarmilor care au acționat în mod abuziv, procurorul militar a subliniat că sunt modalități specifice pe care colegii lui le cunosc.

„Există modalități specifice de identificare, ei au un număr de identificare pe cască. Noi cunoaștem acest lucru. Mai devreme sau mai târziu, îi vom identifica. Ieri am aflat că parte din jandarmi sunt timorați de aceste demersuri judiciare care se efectuează. Vreau să asigur orice cetățean de bună credință că acei jandarmi care au acționat conform prevederilor legale nu se vor afla sub incidență acuzațională, doar acei care și-au depășit cadrul procedural”, a mai spus prim-procurorul.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?