Brexit-ul se îndreaptă cu pași mari spre cel mai negru scenariu

 
Theresa May
Theresa May

Șansele ca Marea Britanie să părăsească UE cu un acord bine pus la punct sunt foarte mici. O spune președintele Jean-Claude Juncker, după o nouă serie de negocieri cu Theresa May. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat joi ''nu foarte optimist'' în legătură cu posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană cu un acord, dar a avertizat că orice eşec de a conveni asupra unui Brexit va fi costisitor din punct de vedere economic, relatează Reuters, citată de Agerpres.

''Dacă nu urmează să aibă loc niciun vot - şi nu pot exclude asta - atunci acest fapt ar avea consecinţe sociale şi economice teribile în Marea Britanie şi pe continent, aşa că eforturile mele sunt orientate într-o manieră care poate evita ce este cel mai rău. Însă, nu sunt foarte optimist atunci când vine vorba despre această chestiune'', a spus şeful executivului comunitar, care s-a întâlnit miercuri, la Bruxelles, cu premierul britanic Theresa May.

''Întrucât în parlamentul britanic de fiecare dată când se votează există o majoritate contra a ceva, nu există nicio majoritate în favoarea a ceva'', a explicat Juncker în sesiunea plenară a Comitetului Economic şi Social European (CESE, organism cu caracter consultativ al UE).

După ce săptămâna trecută Camera Comunelor a votat contra unei moţiuni prin care Theresa May a dorit să obţină din partea deputaţilor o reconfirmare a mandatului pentru a încerca o revizuire a acordului privind Brexit-ul convenit cu Uniunea Europeană, dar respins pe 15 ianuarie de către legislativul de la Londra, şefa executivului a promis că pe 27 februarie va veni din nou în faţa legislativului pentru un vot pe tema Brexit-ului, indiferent ce se va întâmpla până atunci la tratativele cu Bruxellesul.

Dacă atunci deputaţii Camerei Comunelor vor putea din nou propune amendamente la acordul de retragere, este posibil ca adversarii Brexit-ului să încerce încă o dată prin astfel de amendamente să transfere controlul asupra Brexit-ului de la guvern către parlament, după două tentative eşuate în acest demers care, dacă ar reuşi, s-ar crea premisele întârzierii sau anulării Brexit-ului, eventual prin convocarea unui nou referendum.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?