Americanii de la Bell Helicopter, curtați de Guvernul Grindeanu pentru o "pace" vinovată cu SUA?

Bell Helicopters
Bell Helicopters

Premierul Sorin Grindeanu se întâlnește marți, de la ora 10,30, cu reprezentanți ai Ambasadei SUA și cu reprezentanți ai companiei Bell Helicopter, potrivit unui comunicat al Guvernului României. La întâlnire participă și ministrul economiei, Alexandru Petrescu.Gigantul american Bell Helicopter a semnat, în luna noiembrie anul trecut, o înţelegere cu IAR Ghimbav pentru a discuta despre o potenţială colaborare. Americanii ar putea produce componente sau asambla la fabrica din Braşov elicopterul de atac Viper, dacă Guvernul va decide să cumpere acest aparat.

Cei de la Bell încearcă de ceva vreme să îi vândă României acest aparat de zbor, însă contracandidatul cel mai serios este Airbusul francez, care a demarat deja producția de elicoptere la Ghimbav.

Bell a anunțat că deja a semnat un memorandum de înţelegere cu IAR Ghimbav privind elicopterul de atac Viper. Compania americană nu a declarat cu subiect şi predicat că posibila colaborare cu IAR este condiţionată de achiziţia aparatului de zbor de către armata română, dar a precizat că elicopterul Viper ar fi un candidat puternic pentru acoperirea nevoilor de tehnică militară ale României.

Unul dintre cei mai puternici rivali ai celor de la Bell, grupul european Airbus, a înfiinţat la Ghimbav, tot în colaborare cu IAR, o fabrică nouă de elicoptere. Iar la ceremonia de tăiere a panglicii, Francois Hollande, a sugerat politicos că România ar trebui să cumpere elicopterele pe care Airbus le va produce lângă Braşov.

Decizia României nu va fi una ușoară, dat fiind că investiția francezilor Airbus este deja una materializată. Însă Guvernul Grindeanu are toate interesele să se pună bine cu noua administrație de la Casa Albă, mai ales în condițiile în care ambasada SUA a fost un critic vehement al derapajelor din ultima perioadă.

Tot în cursul anului 2016, gigantul european Airbus a construit la Ghimbav, în colaborare cu IAR, fabrica în care va fi realizat noul elicopter H215.

Prezent la inaugurarea fabricii, preşedintele Franţei, Francois Hollande, a spus că ar fi frumos ca denumirea comercială a aparatului de zbor să fie una românească. Dar, în acelaşi timp, a spus că ar fi un motiv de bucurie dacă România ar da primele comenzi pentru elicopterul de la Ghimbav.

Armata română foloseşte în prezent elicoptere IAR 330 Puma, care sunt bazate pe tehnologie veche de 40 de ani.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?