UE susține acordul nuclear cu Iranul, în ciuda criticilor lui Donald Trump

Miniștrii de externe din țările Uniunii Europene, reuniți luni la Luxemburg, și-au reafirmat sprijinul pentru acordul nuclear cu Iranul, în ciuda criticilor președintelui american Donald Trump, și au cerut Congresului Statelor Unite să nu impună din nou sancțiuni împotriva Teheranului.Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat vineri că nu certifică respectarea de către Iran a Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA) semnat în 2015 de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța) și de Germania. El a anunțat o strategie americană mai dură față de Teheran. El nu a retras SUA din acordul care prevede înghețarea programului nuclear militar al Iranului în schimbul ridicării unor sancțiuni internaționale, dar a susținut că poate decide retragerea în orice moment, dacă eforturile de a remedia punctele slabe din acord nu dau rezultate. Președintele a acordat Congresului 60 de zile pentru a decide eventuala reintroducere a sancțiunilor respective.

Miniștrii europeni de externe au afirmat că nerespectarea acordului ar putea avea consecințe grave pentru pacea în regiune și ar submina eforturile de a ține sub control programul de înarmare al Coreei de Nord.

"Ca europeni, cu toții suntem foarte îngrijorați că decizia președintelui SUA ar putea să ne readucă la o confruntare militară cu Iranul", a declarat reporterilor șeful diplomației germane, Sigmar Gabriel.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?