Coronavirus - România: 30789 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vaccinul pentru imunizarea copiilor are toate aprobările de calitate, precizează Ministerul Sănătăţii

Monday, 09 November 2009, 16:38 Sursă: NewsIn

Reprezentanţii ministerului adaugă că guvernul polonez a refuzat termenii contractuali, şi nu calitatea vaccinului sau necesitatea acestuia, şi că, aşa cum s-a procedat şi până în prezent cu privire la deciziile care se iau în legătură cu limitarea răspândirii virusului H1N1 pe teritoriul României, ministerul va informa transparent asupra termenilor contractuali conveniţi cu firma producătoare.

Ministerul Sănătăţii atrage însă atenţia că "ne aflăm într-o perioadă de pandemie, iar vehicularea unor informaţii nejustificate pot duce la scăderea încrederii populaţiei în necesitatea şi eficacitatea vaccinării cu riscuri incomensurabile pentru sănătatea publică".

Precizările vin după ce fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, a atras atenţia, luni, asupra celor 500.000 de doze de vaccin care urmează să fie achiziţionate din străinătate, pentru imunizarea copiilor, precizând că acest vaccin a fost refuzat de Polonia, din cauza condiţiilor contractuale.
"Autorităţile din România ar trebui să manifeste o precauţie ridicată în ceea ce priveşte achiziţia tipului de vaccin pandemic destinat vaccinării copiilor, după ce Polonia a refuzat vaccinul unui anumit producător, acelaşi cu cel ofertat României", a spus fostul ministru.

Ion Bazac a recomandat Ministrului Sănătăţii şi guvernului să reanalizeze achiziţia vaccinului, în condiţiile în care premierul polonez a refuzat ca Executivul să îşi asume prin contract, la cererea producătorului, responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinului. 

"Este inacceptabil ca răspunderea pentru eventualele neajunsuri sau efecte adverse ale vaccinului să fie asumate politic, de guverne şi nu de către producător! Vaccinul este un produs medical şi producătorul trebui să şi-l asume. Este de aşteptat ca aceleaşi condiţii să fie impuse de către producător şi ţării noastre - Guvernul României să îşi asume responsabilitatea pentru efectele negative", a mai spus Bazac.
Fostul ministru a mai afirmat că, în contextul acestor condiţii contractuale de achiziţie cerute guvernelor, se nasc suspiciuni cu privire la testarea vaccinului respectiv.

Bazac a solicitat Ministerului Sănătăţii şi guvernului să facă publice condiţiile solicitate de către producător şi să ia în calcul reanalizarea sursei de achiziţie a vaccinului pentru copii.

Pentru a putea vaccina şi copiii între 6 luni şi 6 ani, categorie de risc care nu va fi acoperită de vaccinul produs la Institutul "Cantacuzino", autorităţile au anunţat, săptămâna trecută, că vor cumpăra 500.000 de doze de vaccin din străinătate, de la producătorul GlaxoSmithKline.

Potrivit secretarului de stat Adrian Streinu-Cercel, pentru o doză de vaccin se va plăti 4,5 euro fără TVA, respectiv preţul standard de comercializare.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri