Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sindicatele vor negocia anual cu Guvernul ce salarii vor creşte din grila Legii unitare

Wednesday, 24 June 2009, 12:25 Sursă: NewsIn

"Este clar că salariile mari ale bugetarilor vor sta pe loc doi sau trei ani, până când vor fi ajunse din urmă de cei care ocupă poziţii similare ca şi coeficienţi în grila unică de salarizare. În primii ani de la intrarea în vigoare a Legii, vor avea prioritate la creşterile salariilor cei cu salariile cele mai mici", a declarat miercuri pentru NewsIn preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

"Nu se ştie câţi ani va dura până vor ajunge toţi pe poziţia aferentă în grilă, întrucât aplicarea Legii unice depinde şi de cum va evolua economia în următorii ani", a precizat el.

Liderul BNS a adăugat că ministrul Muncii a promis sindicatelor că în fiecare an, înainte de adoptarea bugetului de stat, se vor purta discuţii cu sindicatele pentru a se stabili cu cât vor fi majorate salariile din grilă.

"Din bugetul aferent salariilor bugetarilor, sumele de bani vor fi îndreptate preponderent către cei din zona de jos a grilei", a explicat Costin.

Secretarul general al CNSLR Frăţia, Sorin Stan, a afirmat că, în cadrul discuţiilor s-a avansat şi propunerea ca anul viitor să crească doar salariile celor care nu depăşesc coeficientul 2,5 în grilă (2,5 salarii minime pe economie).

"Ministrul Marian Sârbu a agreat ideea ca, în 2010, să crească doar salariile mai mici de 1.750 lei ( 2,5 salarii minime pe economie, care ar urma să urce la 700 lei în 2010 n.r.), spre exemplu, adică cele ce se află sub coeficientul 2,5. Astfel, în 2011 ar putea creşte mai mult salariile aflate între coeficienţii 2,5 şi 3, în 2012 cele aflat între coeficienţii 3 şi 4, până se ajunge la încadrarea tuturor salariilor în noua grilă", a spus Stan.

Liderul sindical a adăugat că, "deşi s-a pus problema ca salariul minim pe economie să nu mai fie luat drept reper în stabilirea grilei de salarizare, ministrul Muncii a promis că vor fi găsite soluţii astfel încât salariul minim să nu fie rupt de Legea unică de salarizare".

"Salariul minim ar putea creşte anul viitor la 650-700 lei, în funcţie de cum va evolua economia, iar Marian Sârbu ne-a promis că salariul minim va creşte în conformitate cu acordul încheiat anul trecut între Guvern şi sindicate, astfel încât acesta să reprezinte 50% din salariul mediu în 2014", a mai spus Sorin Stan.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat că Executivul va analiza pe 1 iulie, în şedinţa de guvern, doar proiectul Legii unitare de salarizare şi nu anexele acestui proiect, ce cuprind salariile ce urmează a fi majorate potrivit coeficienţilor trecuţi în grilă.

"Ştim că s-au făcut reduceri în dreptul coeficienţilor, însă nu ni s-au dat mai multe informaţii legate de această decizie", a mai spus Dandea.   
Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri