Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Programul de Evaluare a Stării de Sănătate are şanse minime să continue

Tuesday, 03 February 2009, 13:55 Sursă: NewsIn

"Vorbim de o prezenţă de peste 60% dintre cei care au primit acasă, prin poştă, taloanele pentru analize gratuite în cadrul programului. Este un procent mare, având în vedere că a fost primul program de acest gen. El ar fi trebuit îmbunătăţit, dar nu anulat", au mai spus sursele citate.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac susţine că a descoperit o serie de nereguli privind Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate (PNESS), pe care le va face publice după analizarea tuturor datelor legate de program. "Programul de evaluare s-a desfăşurat sub o serie de nereguli şi după ce voi analiza toate datele ce ţin de eficienţa lui şi de modul în care s-a derulat acest program, am să iau o decizie finală", a spus Ion Bazac.

Potrivit datelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, colectate până pe 31 ianuarie 2009, când s-a încheiat programul, peste 3.600.000 de români au risc de a se îmbolnăvi de diabet iar aproape 850.000 de persoane prezintă risc cardiovascular.

Totodată, în urma analizelor gratuite pe care românii le-au efectuat în cadrul programului, a reieşit că sute de mii de persoane sunt supuse riscurilor de osteoporoză, accident vascular cerebral şi cancer colorectal.

Fostul ministru, Eugen Nicolăescu, a anunţat, în februarie 2008, că PNESSP se va extinde pe cinci ani şi va suferi modificări, în funcţie de gradul de risc pe care îl va avea fiecare pacient în parte de a se îmbolnăvi sau nu.

Programul naţional privind evaluarea stării de sănătate a populaţiei a început la 1 iulie 2007 şi a avut ca obiectiv principal evaluarea factorilor de risc, mai exact a bolilor la care populaţia este cel mai expusă.Programul a fost finanţat integral de Ministerul Sănătăţii. Suma alocată acestui program a fost de peste 300 milioane euro. Banii au fost alocaţi din fondurile proprii ale ministerului.

Românii au beneficiat, gratuit, în cadrul acestui program, de o consultaţie clinică şi un set gratuit de analize care să ajute la depistarea unor eventuale afecţiuni cardiace, hepatice, renale, diabet sau anemii.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri