Gordon Brown îl întâlneşte astăzi pe George W. Bush

Saturday, 28 July 2007, 07:34 Sursă: Realitatea TV

Autor: Realitatea.NET
George W.Bush şi noul prim-ministru britanic Gordon Brown se întâlnesc astăzi pentru prima oară, la reşedinţa preşedintelui american de la Camp David. Presa de la Londra estimează o viitoare răcire a parteneriatului transatlantic dintre Marea Britanie şi Statele Unite.

Sub titlul "Ce-ar trebui să-i spună Brown lui Bush?", cotidianul londonez The Guardian publică editorialele mai multor personalităţi care îi cer, aproape la unison, lui Gordon Brown să fie ferm şi tranşant în discuţiile cu liderul american. Cel mai vehement comentariu aparţine chiar primarului Londrei, Ray Livingstone, care opinează că Brown trebuie să propună Statelor Unite o "viziune realistă" asupra lumii, pentru a preveni greşeli de tipul invaziei din Irak.

Gordon Brown, scrie Financial Times, merge în Statele Unite conştient că orice nuanţă a discursului şi comportamentului său va conta în redefinirea relaţiilor transatlantice dintre cei doi aliaţi. În lumina unor posibile alegeri anticipate, pe care laburiştii lui Brown le-ar putea câştiga în această toamnă, relaţiile transatlantice trebuie răcite puţin nu numai din perspectivă electorală ci şi geostrategică. Aceasta, scrie Financial Times, fiindcă implicarea Marii Britanii în războiul din Irak, a compromis influenţa Londrei în numeroase regiuni ale globului şi a făcut din regat o ţintă predilectă a teroriştilor.

International Herald Tribune aminteşte că întâlnirea de azi de la Camp David vine pe fondul unor critici deosebit de dure formulate de parlamentarii britanici împotriva americanilor în legătură cu practica răpirii suspecţilor de terorism pentru a fi interogaţi în alte ţări.
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri