Coronavirus - România: 33585 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Gabriel Liiceanu: Eu nu sunt intelectualul de serviciu al nimănui

Thursday, 18 June 2009, 14:48 Sursă: REALITATEA.NET

Gabriel Liiceanu a condamnat "limbajul extrem de vulgar care s-a strâns pe cărarea acestei poveşti-intelectualii lui Băsescu".

"Durităţile la care au fost supuse mai multe persoane printre care şi eu, reaua-credinţă, confuziile, toate acestea am încercat să le aduc la lumină şi să văd care temeiul lor. Când un intelectual e un intelectual adevărat, când se ia în serios, când slujeşte în mod ferm întreaga viaţă câteva valori pe care oamenirea le-a selectat. Când aplaudă gestul unui om politic, îl aplaudă în numele unui principiu pe care l-a recunoscut în acel gest. Dacă eu l-am aplaudat pe Traian Băsescu pe 18 decembrie 2006, am făcut-o pentru că a fost primul preşedinte al lumii care a condamnat una dintre cele mai  infernale societăţi ale lumii", a mai declarat Gabriel Liiceanu care a spus că nu foloseşte cuvinte mari, "eu am trăit un infern pe care cei care l-am trăit le place să îl uite, iar cei care nu l-au trăit să nu îl ştie".

Gabriel Liiceanu a spus că l-am aplaudat pe Traian Băsescu pentru condamnarea comunismului, şi pentru consecvenţa cu care nu s-a îndepărtat de la acest gest. "Nu văd de ce mă poate blama cineva, pentru că nu am făcut decât să îmi respect un principiu pe care îl am în mine dintotdeauna. Am fost uimit să văd că până la Traian Băsescu, ceilalţi preşedinţi dintre care unul anume care ar fi avut posibilitatea să o facă, a tăcut chitic", a mai adăugat filosoful Gabriel Liiceanu. 

Acesta s-a declarat "sastisit" de "obsesivitatea din jurul unei persoane" în media ori, potrivit propriilor principii "ziaristica nu poate trăi, parazita pe obsesivităţi persoanale". "Aş simţi nevoia ca presa din România să fie infinit mai atrasă de analize mature decât de promovarea bârfelor atunci când discuţiile se rotesc mereu în jurul persoanelor. În momentul de faţă, în România, principala problemă nu este Traian Băsescu, o persoană sau alta, ci sunt marile probleme cu care ne confruntăm, de pildă problema învăţământului", a mai arătat Gabriel Liiceanu, în opinia căruia "Traian Băsescu este supralicitat în media".

În legătură cu declaraţia preşedintelui Băsescu, Gabriel Liiceanu a spus că pe piaţa muncii e nevoie de filosofi bine pregătiţi, dar e nevoie şi de oameni specializaţi pentru meserii. "Aş dori ca dacă preşedintele s-a gândit că este una dintre cele mai mari ale României, să ne dea o şansă ca această problemă să capete o amploare, posibil o soluţie", a spus Gabriel Liiceanu. 

Tot legat de spusele preşedintelui, Gabriel Liiceanu a apreciat că afirmaţia "Şcoala românească scoate tâmpiţi" făcută la modul general este falsă, pentru că "există profesori şi elevi excepţionali" şi este nedreaptă pentru că "există copii străluciţi şi tineri excepţionali". Totuşi, în opinia lui Gabriel Liiceanu, această afirmaţie este dreaptă "dacă ne gândim la inflaţia de diplome din România". 

 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri