Coronavirus - România: 18283 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

DNA: Inspectorii fiscali au vrut să ascundă neregulile din organizarea "Trofeului Calităţii"

Thursday, 29 January 2009, 10:38 Sursă: NewsIn

Inspectorii fiscali care au verificat firmele organizatoare ale "Trofeului Calităţii în Construcţii" nu au făcut referire la constatările Gărzii Financiare şi nu au verificat aceste aspecte, ceea ce arată că prin controalele de fond s-a dorit ascunderea situaţiei reale, notează DNA în rechizitoriu.

Prin urmare, notează procurorii DNA," întreaga acţiune a inspectorilor  fiscali constituie un indiciu cert că prin aceste controale de fond s-a dorit ascunderea adevăratei stări de fapt fiscale şi favorizarea infractorului sub pretextul colectării de bani la bugetul de stat".

Neregulile privind organizarea „Trofeului Calităţii în Construcţii” au ieşit la iveală în 2005, când o echipă de control din cadrul Autorităţii de Control a Guvernului a efectuat o verificare la Inspectoratul de Stat în  Construcţii, arată procurorii DNA.

Conform rechizitoriului, "existând suspiciuni  asupra legalităţii perceperii taxelor de participare de către Inspectoratul de Stat în Construcţii cât şi  asupra destinaţiei fondurilor  obţinute, Autoritatea de Control a Guvernului, prin adresa  nr. EN/428/02.03.2006  a sesizat Garda Financiară pentru  efectuarea controlului la cele  5 societăţi comerciale implicate în organizarea şi susţinerea evenimentului".

 Din acea adresă trimisă către Garda Financiară rezulta că  între cele 5 societăţi organizatoare  ar fi existat relaţii directe de  administrare prin "deţinere comună de acţiuni sau prin delegare de competenţe prin interpuşi", potrivit rechizitoriului.

În ceea ce priveşte taxele de participare încasate, Garda Financiară a constatat, la acea dată, că există diferenţe între sumele verificate de Autoritatea de Control a Guvernului, care au reieşit din documenele puse la dispoziţie de Inspectoratul de Stat în Construcţii, şi sumele încasate de societăţi, conform facturilor emise, precum şi faptul că, arată DNA, "cheltuielile directe generate de eveniment au avut o pondere restrânsă faţă de volumul încasărilor".

Deşi Garda Financiară a sesizat Agenţia Naţională de Administrare  Fiscală cu privire la  relaţiile de administrare dintre cele 5 societăţi, precum şi cu privire la faptul că  nu au fost prezentate documente justificative pentru cheltuielile înregistrate cu organizarea evenimentului, "consilierii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală  care au efectuat inspecţia fiscală nu au făcut verificări cu  privire la aceste aspecte", potrivit procurorilor.

O parte dintre firme erau controlate de soţii Popovici, apropiaţi ai lui fostului prim ministru Adrian Năstase, arată procurorii.

Instanţa supremă va începe, în data de 26 februarie, judecata dosarului "Trofeul Calităţii", în care Adrian Năstase, Irina Jianu şi de alte patru persoane sunt acuzate în legătură cu strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a social-democratului.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri