Coronavirus - România: 110217 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cu cine concurează Porumboiu la Oscar: Haneke şi Tornatore (VEZI VIDEO)

Monday, 19 October 2009, 12:15 Sursă: NewsIn

Tornatore este prezent în cursa pentru Oscar 2010 cu cel mai recent film al său, "Baaria", pelicula autobiografică despre localitatea sa natală. Reputatul cineast italian are în palmares două distincţii BAFTA şi alte 25 de premii la festivaluri, însă cel mai important este, fără îndoială, Oscarul câştigat de "Nuovo cinema Paradiso", în 1990, chiar la categoria Cel mai bun film străin. În 1998, Tornatore a realizat o altă capodoperă, "La leggenda del pianista sull'oceano", recompensată cu un Glob de Aur pentru coloana sonoră a lui Ennio Morricone.Michael Haneke va reprezenta Germania cu "The White Ribbon", o poveste despre ritualiile stranii petrecute într-un sat din nordul Germaniei, în anii de dinaintea Primului Război Mondial. Filmul a fost revelaţia ediţiei 2009 a Festivalului Internaţional de la Cannes, cu trei premii, printre care şi Palme d'Or. Criticii dau ca sigură intrarea peliculei pe lista nominalizărilor dintre care se va alege câştigătorul.Fernando Trueba, unul dintre cei mai reputaţi cineaşti spanioli contemporani, se numără, şi el, printre favoriţii intrării în "finala" pentru Oscarul acordat celei mai valoroase pelicule din afara SUA, datorită filmului "The Dancer and the Thief". De altfel, Trueba a trăit deja gloria de câştigător la gala Premiilor Academiei Americane de Film, după ce pelicula sa "Belle epoque", cu Penelope Cruz în rolul principal, a câştigat, în 1994, Oscarul pentru cel mai bun film străin.

În total, pe lista filmelor ce aspiră la Oscarul 2010 pentru cel mai bun film străin au rămas 65 de filme, din ţări cu tradiţie în cinematografie, dar şi de pe tărâmuri "exotice" ca Bangladesh, Puerto Rico sau Sri Lanka.

Nominalizările vor fi anunţate pe 2 februarie, iar festivitatea de premiere va avea loc pe 7 martie, la Kodak Theatre din Los Angeles.

Pentru fiecare categorie a Oscarurilor vor fi nominalizate cinci filme, cu excepţie celei pentru alegerea celui mai bun film al anului, la care, din 2010, vor fi nominalizate 10 pelicule.

Filmul "Poliţist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu, a fost desemnat să reprezinte România în urma deciziei unui juriu format din şapte critici de specialitate autohtoni. Anul trecut, România a înscris în cursa pentru Oscar filmul "Restul e tăcere", regizat de Nae Caranfil, care nu a ajuns însă pe lista finală a nominalizărilor.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri