Cinci alpinişti români pleacă să cucerească cele mai înalte vârfuri din Antarctica şi Noua Zeelandă

Saturday, 03 January 2009, 13:38 Sursă: NewsIn

Autor: Realitatea.NET

Primii trei au plecat în Noua Zeelandă în data de 25 decembrie şi urmează să se întoarcă în ţară după o lună. În tot acest timp, călătorii şi-au propus să "marcheze" trei succese într-o singură expediţie, Hattrick-ul Noii Zeelande, care presupune prima cucerire românească a vârfului Mt. Cook, un salt cu paraşuta de la 4.600 de metri, primul pentru ei, şi participarea la competiţia Wanaka Challenge - Iron Man, 3.800 de metri înot, 180 de km ciclism şi 42 de km alergare.

Pe toată durata expediţiei, Dan Manolăchescu, Ciprian Niţu şi Bogdan Radu postează pe blogul lor poze, moment şi impresii din aventura lor neozeelandeză.

Un alt alpinist din Covasna, Tulit Zsombor, îşi începe sâmbătă aventura în Antarctica. Alături de David Neacşu din Bucureşti. Tulit Zsombor din Sfântu-Gheorghe participă între 3 ianuarie - 15 februarie 2009 la expediţia românească Northland Antarctica 2009, Mt Vinson 4897, prin care îşi propune să cucerească vârful Vinson, cel mai înalt din Antarctica şi unul dintre cei mai friguroşi din lume.

Expediţia organizată de Asociaţia Alpin Sport face parte din proiectul Seven Summit, prin care se doreşte atingerea celor mai înalte vârfuri de pe 7 continente. Vârful Vinson se află la 1.200 de km de Polul Sud, iar temperaturile medii ajung aici la minus 30 de grade, fiind urcat pentru prima oară în anul 1966 de un grup de alpinişti americani. Antarctica este continentul cel mai rece, cel mai uscat si cu cele mai puternice vânturi, iar 98% din teritoriu este acoperit de gheaţă.

Tulit Zsombor are 33 de ani şi a participat la expediţii montane având ca scop ascensiunea vârfurilor Triglav (Slovenia), Ercyes (Turcia), Mont Blanc (Franţa), Elbrus (Rusia), Lenin (Kirgizstan), McKinley (Alaska), Matterhorn (Elveţia), Kilimandjaro (Tanzania), Aconcagua (Argentina). Tulit este deţinător al recordului naţional de înălţime de ascensiune şi coborâre pe schiuri (6400 m). David Neacşu a participat la expediţii pe vârfurile Mont Blanc (Franţa), Kilimandjaro (Tanzania), Aconcagua (Argentina), McKinley (Alaska), Mont Kenya (Kenya), Huascaran (Peru), Illimani (Bolivia), Cotopaxi (Ecuador), Klucev (Kamchatka - Rusia), Ruwenzori (Uganda), Orizaba ( Mexic), Carsensz Pyramid (Papua Noua Guinee). Este organizatorul primei expediţii româneşti pe Everest (Everest 2003).


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri