Băsescu susţine asumarea răspunderii Guvernului pe legile educaţiei

Tuesday, 18 August 2009, 10:02 Sursă: NewsIn

Autor: Realitatea.NET
Preşedintele Traian Băsescu a felicitat Guvernul şi pe premier pentru iniţiativa de a-şi asuma răspunderea pe un pachet de legi menit să aducă reforma în Educaţie, exprimându-şi convingerea că dezbaterile din aceste zile vor duce la forma definitivă a legilor Educaţiei.

Prezent la dezbaterea "Reforma structurală a societăţii româneşti. Modernizarea României prin educaţie", preşedintele Traian Băsescu a criticat modul de lucru al echipei conduse de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a elaborat Codul Educaţiei. "Îmi exprim dezamăgirea faţă de cei care au redactat în câteva săpămâni un Cod al educaţiei, la elaborarea căruia nici măcar nu i-au invitat pe membrii Comisiei Miclea. Astfel s-a introdus o formă de rivalitate care contrazice atât spiritul nepartizan al Comisiei Miclea, cât şi spiritul consensual al Pactului Naţional pentru Educaţie", a explicat Băsescu.

În acelaşi timp, preşedintele a felicitat Guvernul şi pe premier pentru iniţiativa de a-şi asuma răspunderea pe un pachet de legi menit să aducă reforma în Educaţie

"Felicit primul-ministru şi Guvernul pentru iniţiativa de a-şi asuma răspunderea pe un text care îi exprim convingerea că va fi discutat cu toţi semnatarii Pactului şi cu toţi cei prezenţi în sală. Pe 5 martie 2008, cu ocazia semnării Pactului pentru Educaţie, spuneam că se face un pas important în procesul de reformă a statului, azi consensul asupra unor principii generale cu privire la Educaţie, atâta timp cât acestea nu au putere de lege, se dovedeşte de fapt un consens mimat şi inutil", a spus şeful statului, prezent la dezbaterile organizare de preşedintele Camerei Deputaţilor pe tema legilor Educaţiei.

Preşedintele Băsescu a spus că întrebarea la care trebuie dat un răspuns este dacă se va continua situaţia de fapt în Educaţie sau dacă există curajul pentru înfăptuirea unei reforme care se tot amână de 20 de ani. "Aleg asumarea riscurilor unei schimbări importante fiind convins că este în interesul elevilor, al studenţior, al profesoruilor şi al  României. Sper că dialogul din aceste zile va fi unul care va duce la forma definitivă a legilor pe care Guvernul să-şi asume răspunderea, aşa cum a anunţat domnul prim-ministru", a spus preşedintele.

După discursul său, preşedintele s-a scuzat şi a cerut voie să părăsească dezbaterea, motivând că şi din punct de vedere politic preferă să nu fiu la discuţie. "Eu mi-am asumat soluţiile Comisiei prezidenţiale fără ca eu să fiu cel mai pregătit în a le susţine şi cred că aici se pot confrunta specialiştii în primul rând, iar concluziile să fie susţinute de politicieni", şi-a argumentat Băsescu plecarea.

Moderatorul dezbaterii, Melania Mandas Vergu a încercat să îl convingă pe preşedinte să mai stea, dar intervenţia ei nu a putut fi auzită din cauza microfonului defect. "La o altă comisie de anchetă se auzea mai bine", a glumit Băsescu pe tema micii probleme tehnice, făcând aluzie la înregistrarea apărută în presă ce îi are ca protagonişti pe câţiva dintre membrii Comisiei Udrea.

"Eu nu pot să am altă opţiune(decât soluţiile Comisiei Miclea-n.r.) şi nu am dat o indicaţie. Dacă aţi urmărit atent discursul meu eu am felicitat Guvernul că-şi asumă răspunderea pentru că-mi dau seama că fiecare an fără o legislaţie nouă este încă un an în care România rămâne pe loc, dacă nu cumva face paşi înapoi, dar nu am indicat soluţia", a ţinut să sublinieze Băsescu înainte de a părăsi dezbaterea.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri