Coronavirus - România: 2245 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

AFP: La 20 de ani, studenţii din Bucureşti votează fără iluzii

Sunday, 22 November 2009, 15:02 Sursă: NewsIn

\"Vreau ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară pentru a merge să muncească în străinătate ca să-şi câştige existenţa\", a declarat, pentru AFP, Laurenţiu Irinel Albei, student în vârstă de 19 ani la Management, care are mulţi prieteni cu studii superioare plecaţi să muncească în Europa de Vest în construcţii sau în menaj.

Laurenţiu, la fel ca ceilalţi 200 de studenţi care aşteaptă să voteze în subsolul Facultăţii de Drept de la Bucureşti, face parte din generaţia născută cu puţin timp înainte sau imediat după căderea comunismului, în decembrie 1989. O generaţie care nu a cunoscut decât democraţia, dar care, la 20 de ani, se declară deja deziluzionată de clasa politică, comentează AFP.

În pofida dezamăgirii sale, Sandra, o studentă la Drept care preferă să nu-şi spună numele de familie, afirmă că a venit să voteze pentru că nu vrea ca \"alţii să decidă\" pentru ea. \"Avem nevoie de cineva care să reprezinte poporul, care să-i cunoască nevoile şi avem nevoie să nu mai fie corupţie. În curând, oamenii politici nu vor mai avea ce să fure, pentru că deja au furat tot\", spune, dezamăgită, tânăra, care crede că o justiţie funcţională va permite oricărei societăţi să avanseze.

România este percepută ca ţara europeană cea mai coruptă, alături de Grecia şi Bulgaria, potrivit ultimului clasament al ONG-ului Transparency International, reaminteşte AFP.

La câţiva kilometri de Facultatea de Drept, în cartierul universitar Grozăveşti, care adăposteşte peste 2.000 de studenţi, Ionel, în vârstă de 26 de ani, student la Geografie, spune că va merge să voteze chiar dacă ştie că \"situaţia din ţară nu se va schimba decât peste câţiva zeci de ani\".

\"Trebuie să aşteptăm ca generaţii întregi să dispară pentru a schimba mentalitatea. Astăzi, corupţia este peste tot, în sănătate, educaţie, la funcţionari şi la cele mai înalte nivele\", spune tânărul.

Acelaşi regret este împărtăşit şi de Vasile, student la Matematică. Acesta spune că, de foarte devreme, copiii sunt expuşi \"virusului corupţiei\", când părinţii lor le spun că \"trebuie să se descurce, să facă mici cadouri\". Ieşit din cămin pentru a face cumpărături, Vasile spune că va merge să voteze, dar nu se aşteaptă la schimbări. \"Eventual, aş vrea să câştige cineva fără calităţi, care să distrugă ţara, pentru ca apoi să fie forţaţi să o reconstruiască cu adevărat\", spune el. Vasile mărturiseşte că va pleca din România, în Franţa, \"cu prima ocazie\", pentru a munci fie şi ca \"vânzător de hamburgeri\", întrucât condiţiile vor fi mult mai bune acolo. \"E adevărat, câteva sute de mii de oameni care muncesc împreună ar putea scoate ţara din mizerie. Dar oare îşi pot sacrifica ei viaţa când pot trăi în altă parte, într-o ţară deja edificată?\", se întreabă el.

La 22 de ani, Cristi se pregăteşte să devină poliţist şi a preferat să facă clătite cu prietenii săi pe culoarul din căminul studenţesc decât să meargă să voteze. \"Înainte, era un singur candidat şi erai obligat să votezi pentru el. Acum, sunt mai mulţi candidaţi, dar nu ştii pe cine să alegi\", explică el.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri