Marius Vizer, despre scandalul dopajului: Meldoniumul a fost testat doar pe animale, nu şi pe oameni

Saturday, 28 May 2016, 23:22 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

La doar câteva ore după ce s-a anunțat că Lucian Bute a boxat dopat la meciul cu Badou Jack, din urmă cu o lună, a apărut și o veste potrivit căreia toți componenții loturilor României de kaiac canoe au fost depistați pozitiv cu meldonium, la un control anti-doping.

Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, a vorbit la emisiunea Ediţie Specială, de sâmbătă seară, despre medicamentul meldonium care a produs foarte multe "victime" în lumea sportului.

"Meldoniumul este un medicament care se administrează bolnavilor de inima, iar in cazuri speciale este folosit si de sportivi, in recuperare. Medicii spun ca efectul nu este spectaculos, mai mult este un efect psihologic. Pe 29 septembrie 2015, Agentia Mondiala Antidoping (n.r.- WADA) a dat un comunicat in care spunea ca incepand cu 1 ianuarie 2016, meldoniumul va fi interzis.

Comunicarea a fost facuta superficial. Nu toate federatiile au responsabil media care sa urmareasca. Din ianuarie, o serie de sportivi, medicamentul a fost utilizat mai mult in spatiul ex-sovietic. S-a constatat ca sportivii sunt pozitivi, la care WADA a intrat in panica. Si-au dat seama ca au luat o decizie neintemeiata. Au devenit mai toleranti, acceptând anumite doze.

Sunt in posesia unei scrisori din partea producatorului medicamentului, in care imi raspunde.
L-am intrebat daca firma detine studiile clinice ale medicamentului. Firma mi-a raspuns ca n-au facut niciodata teste pe persoane, ci doar pe animale. Testele se fac pe un esantion de 1500 de persoane, pe o perioada de minimum 3 ani.

Meldoniumul se depoziteaza in organism, in anumite organe, pe o perioada indelungata, nu se stie cat, in functie de stres, de oboseala.

La Olimpiada de la Rio o sa avem un dezastru cu meldoniumul. Cred ca majoritatea au luat la cunostinta ca medicamentul este interzis. Chiar daca sunt corecti, substanta se depoziteaza in organe. WADA a luat o decizie fără să aiba studii clinice.

Cu sportivii romani situatia este Curtea de Arbitraj. Expertii in drept spun ca sportivii au dreptate. Eu pot inteprinde orice fel de actiune pentru apararea sportului meu. Nu ma pot lansa intr-o campanie internationala", a spus Marius Vizer.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ALTE SPORTURI