Coronavirus - România: 205793 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Summit-ul UE-Turcia. Apariţie surprinzătoare a lui Klaus Iohannis, în fotografia de familie

Sunday, 29 November 2015, 20:58 Sursă: REALITATEA.NET

În fotografia de familie, preşedintele Klaus Iohannis a fost imortalizat în timp ce zâmbea, fiind de altfel, aproape singurul lideri care era atent la cameră, după cum se remarcă în imagine.

Un summit neobișnuit care va reuni statele membre UE și Ankara, primul de acest gen, ar trebui să ajungă duminică la un acord privind stoparea, pe teritoriul Turciei, a fluxului de refugiați din Siria și din Asia. În schimb, UE oferă Ankarei în jur de 3 miliarde de euro timp de doi ani și relații mai strânse, ce includ relaxarea regimului de vize și reînceperea negocierilor privind aderarea Turciei.

Forma finală a acordului nu este bătută în cuie. Multe state europene au viziuni diferite privind rezolvarea problemei refugiaților, iar Turcia, spun analiștii, ar putea să își folosească poziția pentru a negocia condiții și mai bune.

"Ambele părți își vor intensifica, așa cum s-a convenit și cu efect imediat, cooperarea activă asupra migranților care nu au nevoie de protecție internațională, împiedicând ajungerea acestora în Turcia și UE, asigurând aplicarea prevederilor acordului bilateral de readmisie și trimiterea înapoi în țările de origine a migranților care nu au nevoie de protecție internațională", se arată în proiectul de concluzii consultat de Reuters.

În schimb, Turcia va primi trei miliarde de euro ajutor inițial pentru a putea face față numărului mare de refugiați aflați pe teritoriul său. Suma ar putea fi modificată ulterior în funcție de evoluția situației, se precizează în proiect. Uniunea Europeană va deschide de asemenea în decembrie următorul capitol al negocierilor cu Turcia în discuțiile de aderare la UE începute în 2005 și va pregăti noi capitole pentru discuții în primele trei luni ale anului viitor.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ