Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

PSD vrea să scrie șapte aspecte vitale din pactul pe Justiție propus de Iohannis

Wednesday, 05 June 2019, 19:17 Sursă: REALITATEA.NET

"PSD a luat la cunoștință, în urma conferinței de presă a Președintelui Klaus Iohannis de astăzi (miercuri, 5 iunie, n.r.), și nu în timpul consultărilor, de intenția acestuia de a propune partidelor politice din România un acord politic național pentru consolidarea parcursului european al României. PSD va analiza în cadrul Comitetului Executiv Național propunerea președintelui Iohannis și va formula un răspuns oficial. PSD susține consensul politic pe temele majore de interes național, mai ales atunci când un astfel de demers este unul real și nu un joc electoral. PSD a susținut și va susține întotdeauna orice înțelegere politică benefică interesului României", se arată într-un comunicat de presă al PSD, citat Realitatea TV.

”Șapte aspecte vitale”

PSD propune ca acordul politic inițiat de președintele Klaus Iohannis să mai conțină șapte "aspecte vitale".

"Considerăm însă că în acest moment în care se discută despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact încheiat între toate partidele politice să mai conțină câteva aspecte vitale pentru interesul României:

1. Susținerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii.

2. Acțiunea tuturor forțelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat și în România.

3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituțiile din sistemul judiciar și alte instituții. Justiția trebuie să fie independentă și transparentă.

4. Asigurarea și garantarea independenței judecătorilor față de influențele politice, cât și față de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.

5. Garantarea și respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și condamnarea publică a oricărei forme de abuz.

6. Armonizarea legislației românești la valorile și principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.

7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privința salarizării pe teritoriul Uniunii”, precizează PSD.

Propunerea lui Iohannis după consultări: un acord național pentru justiție semnat de toate partidele


Klaus Iohannis a cerut, după consultările cu partidele, implementarea rezultatului votului la referendumul pentru Justiție. Șeful statului propune ca acest lucru, dar și altele, să fie garantate prin semnarea, de către toate partidele, a unui ”acord național pentru consolidarea parcursului european al României”.

Președintele Klaus Iohannis cere o legislație care transpună rezultatul votului la referendumul pentru Justiție din 26 mai.

”Aceste răspunsuri ferme trebuie transformate în legislație. Românii au votat, politicienii trebuie să implementeze rezultatul votului”, a spus Klaus Iohannis după consultările cu partidele care au avut loc marți și miercuri.

”Trebuie creată legislație care interzice amnistia și grațierea pentru corupți. Trebuie creată legislația care interzice OUG în justiție. De asemenea, extinderea dreptului de a contesta constituționalitatea referendumului”, a adăugat președintele.

”În realitate, acesta este rezultatul de bază, însă trebuie să mergem mai departe și să înțelegem bine importanța politică a acestui vot. Românii au votat clar și ferm împotriva abordării antieuropene promovate în campanie de PSD și ALDE, două partide sancționate drastic de electorat”, a observat Iohannis.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ