Coronavirus - România: 28973 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

PNL strânge rândurile în jurul lui Iohannis după retragerea lui Crin Antonescu

Saturday, 31 May 2014, 17:43 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, consideră că retragerea lui Crin Antonescu din cursa pentru Cotroceni este "un gest extraordinar" care dă şanse dreptei.

Preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că liderul liberal Crin Antonescu a vrut "să urneasă lucrurile".

"Dincolo de a se sfătui cu noi, luni, a analizat de unul singur situaţia, iar gestul său este extraordinar şi dă şanse la fel de extraordinare unui candidat unic al dreptei, despre care eu cred că va fi Klaus Iohannis, dă semnalul ca dreapta să fie unită, fermă şi să câştige Preşedinţia”, a spus Popa.

Preşedintele filialei teritoriale Vaslui a PNL, Florin Ciurariu, îşi doreşte ca fostul lider al partidului Crin Antonescu să rămână în continuare alături de partid şi după ce a anunţat că nu va mai candida la Preşedinţia României, considerând însă că Iohannis este un prezidenţiabil "viabil".

Liderul PNL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu, nu a dorit să comenteze decizia lui Crin Antonescu de a nu mai candida la Preşedinţia României, considerând-o o hotărâre personală, ce trebuie respectată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele liberalilor vasluieni consideră că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, este un prezidenţiabil "viabil”, care poate să-i ia locul lui Antonescu.

"Decizia lui Crin Antonescu de a nu mai candida la Preşedinţia României este una personală şi o respect. Sper, totuşi, ca Antonescu să rămână alături de PNL. Partidul a mai trecut prin momente şi mai grele şi a reuşit să treacă peste ele. Acum trebuie căutat un alt candidat, verificat în rândul electoratului. Însă, pot spune că un prezidenţiabil destul de viabil este Klaus Iohannis”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX preşedintele PNL Vaslui, Florin Ciurariu.

La rândul său, liderul PDL Vaslui, senatorul Dan Marian, nu a dorit să facă vreun comentariu legat de decizia lui Crin Antonescu, însă a afirmat că democrat-liberalii îl susţin în continuare pe candidatul lor, Cătălin Predoiu.
"Nu comentez decizia lui Antonescu pentru că nu ar fi normal. PDL nu-şi schimbă opţiunea în ceea ce priveşte candidatul la preşedinţie, acesta fiind Cătălin Predoiu. Dar, aşa cum s-a mai spus public, se va face o analiză sociologică în ceea ce priveşte voinţa cetăţenilor cu privire la profilul candidatului la preşedinţia României”, a afirmat senatorul Dan Marian.

Crin Antonescu a anunţat, sâmbătă, că nu va candida la Preşedinţia României şi că pune capăt şi interimatului pe care îl are la conducerea acestei formaţiuni politice. Antonescu a mai spus că nu va candida la alegerile prezidenţiale pentru a favoriza desemnarea urgentă a unui candidat care să fie mai uşor acceptat de forţele politice de dreapta sau chiar de presa de dreapta.

Vicepreşedintele demisionar al PNL, Ciprian Dobre, declară că, prin anunţul făcut de Crin Antonescu, potrivit căruia nu va mai candida la Cotroceni, acesta impune, practic, liberalilor "datoria" de a găsi un candidat care să câştige prezidenţialele, iar Iohannis ar avea "şanse reale”.

Preşedintele PNL Mureş, vicepreşedinte demisionar la nivel naţional Ciprian Dobre, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că anunţul lui Crin Antonescu nu are legătură cu negocierile cu PDL.

"Clar, e decizia domniei sale în primul rând, datoria noastră e să găsim un candidat care să câştige alegerile prezidenţiale, la toamnă. În opinia mea, Klaus Iohannis este unul dintre candidaţii cu şanse reale la Preşedinţie. Consider că anunţul făcut de domnul Crin Antonescu nu are legătură cu negocierile cu PDL, ci a fost o decizie legată de păstrarea şanselor PNL de a oferi un candidat la Preşedinţie”, a spus Dobre.

Întrebat dacă, în afară de Iohannis, mai vede un alt liberal cu şanse la Preşedinţie, Dobre a răspuns: "Astăzi, nu”.

Senatorul Sebastian Grapă, vicepreşedinte PNL Braşov, consideră că decizia lui Crin Antonescu de a nu mai candida la Preşedinţie şi de a pune capăt interimatului la conducerea PNL este "un sacrificiu personal" făcut de acesta, dar justificat ţinând cont de rezultatele partidului la europarlamentare.

"Trebuie să ţinem cont de faptul că domnul Antonescu este un om cu caracter, raţional şi că a făcut un sacrificiu personal prin această decizie. Analiza rezultatelor la alegerile europarlamentare a scos la iveală o lipsă a strategiei la campanie, care a fost una atipică pentru că acolo nu a contat foarte mult omul care candida, ci mai ales formaţiunea politică din care acesta venea. Şi aici am avut o problemă foarte serioasă“, a spus Grapă.
El a menţionat că Ludovic Orban a făcut o analiză a încrederii populaţiei în PNL, iar rezultatul a fost "un procent de 80% a nemulţumirii publicului“.

În ceea ce priveşte decizia lui Antonescu de a se retrage de la şefia partidului, liderul PNL Braşov a precizat că "este o decizie normală, în situaţia în care un preşedinte de partid nu a obţinut rezultatul dorit, să îi lase pe alţii să refacă echipa şi strategia partidului“.

În ceea ce priveşte omul care ar putea conduce PNL, Grapă a spus că acesta ar putea fi Klaus Iohannis.
"Noi suntem un partid cu foarte multe resurse. Acum există o agutinare în jurul lui Klaus Iohannis, dar pot exista şi alte propuneri pentru că partidul are foarte multe resurse. Şi sper să fie cât mai multe propuneri pentru că mie îmi place competiţia. Decizia lui Iohannis de a candida la preşedinţia partidului este una foarte bună şi sper să aibă un program politic foarte bun“, a mai spus senatorul PNL.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ