Coronavirus - România: 19907 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Guvernul Orban 2 a fost VALIDAT. Cum arată Executivul. SURPRIZA din programul de guvernare

Monday, 10 February 2020, 07:33 Sursă: Realitatea.NET

Politica fiscal-bugetara- „Consolidare fiscala si reducerea datoriei publice”

Guvernul foloseste politica fiscala pentru a promova o crestere economica sustenabila si pentru a reduce gradul de saracie. Politica fiscala influenteaza direct economia prin intermediul cheltuielilor si veniturilor bugetare. 

Astfel, in contextul economic actual politica fiscal bugetara trebuie sa aiba un rol de stabilizare a ciclului economic.  

Din noiembrie 2019 politica fiscala a Romaniei a inceput tranzitia de la o politica fiscala pro-ciclica, destabilizatoare, folosita in ultimii ani la o politica fiscala neutra sau chiar anti-ciclica. Aceasta perioada de tranzitie continua in 2020.

 

Obiective pentru 2020:  

 1. Încheierea exercițiului bugetar pe anul 2020 fara depășirea țintei de deficit de 3.6% din PIB. Mentinerea obiectivului de a reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB in doi ani de zile asa cum este stipulat in Strategia Fiscal Bugetara 2020-2022. Pregatirea rectificarii bugetare in functie de executia pe primele sase luni ale anului 2020.
 2. Respectarea predictibilității si transparentei politicii fiscale și bugetare. Măsurile de politică fiscală și bugetară vor fi puse în dezbatere publică, cu consultarea agenților economici și a reprezentanților societății civile; măsurile de politică fiscală și bugetară vor fi însoțite de studii de impact.;
 3. Reorganizarea si eficientizarea Ministerului de Finante in prima jumatate a anului 2020.
 4. Prioritizarea si bugetarea proiectelor de investitii se va face incepand cu 2021 doar  pe baza analizelor de eficientizare a cheltuielilor bugetare din cadrul Ministerului de Finante. Programarea multianuală a invesțiilor publice, indiferent de sursa de finanțare (bugetele publice, fonduri europene, împrumuturi, participații public-private) pe baza unor criterii de prioritizare a proiectelor în funcție de relevanță (compatibilitate cu strategiile sectoriale), rezultate așteptate (impact), capacitate de realizare a proiectului în termenul prevăzut, și sustenabilitatea financiară; vom stopa practica schimbărilor frecvente de priorități și alocări de fonduri care nu fac decât să crească numărul de proiecte aflate în curs de execuție, risipa de resurse și lipsa de predictibilitate
 5. Definitivarea reorganizarii ANAF in primul trimestru din 2020. Aceasta reorganizare va duce pana la finalul lui 2020 la  profesionalizarea ANAF si mai ales decuplarea de politic a acestei institutii. Finalizarea in prima jumatate a anului 2020 a conectarii caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF, pana la finalul anului sistemul de transfer electronic de informatii intre persoane juridice si ANAF – SAF-T .  Impact pozitiv pentru buget incepand cu trimestrul IV 2020
 6. Modificarea statutului CEC si EXIM Bank pentru a trece de la o conducere unitara la una dualista.
 7. Finalizarea si prezentarea strategiei pe termen mediu si lung pentru sistemul financiar bancar unde statul roman este actionar unic sau majoritar.
 8. Întărirea cooperării cu autoritățile fiscale din celelalte state membre ale UE, cu Comisia Europeană și cu alte instituții internaționale implicate în prevenirea și reducerea evaziunii fiscale, prin consolidarea bazei de venituri și eliminarea transferului de profituri în jurisdicțiile fiscale care încurajează astfel de practici.

---------------------------------------------------------------------------------------

 1. Instituirea fermă a bugetului multianual ca instrument de dimensionare și calibrare a opțiunilor de politici fiscale și bugetare, în corelare cu cadrul de programare financiară la nivelul UE. Treptat, se va asigura încadrarea deficitelor structurale în obiectivele pe termen mediu, convenite cu Comisia Europeană;
 2. Analiza schimbărilor intervenite și a noilor provocări cu care se confruntă sectoarele finanțate din bugetele publice, pentru fundamentarea propunerilor de restructurare a instituțiilor publice pentru a fi adaptate și a face față la aceste provocări;
 3. Modificarea Legii finanțelor publice, astfel încât să se asigure autonomia finaciară reală a autorităților publice locale; avem în vedere, de exemplu, ca până la 80% din redevențele obținute din exploatarea resurselor naturale, precum și impozitul pe venit în întregime să fie alocat autorităților publice locale;
 4. Continuarea controalelor si evaluarilor în institutiile unde statul roman este actionar si a programelor finantate cu bani de la buget, astfel încât fiecare leu cheltuit din fondurile publice să fie în concordanță cu prevederile legii si sa aduca plusvaloare in economie.

 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-02-10 07:38:55
Puscarie

O muie adresata tuturor.

2020-02-10 09:25:03
Iulian

Strategia voastra va aduce la urne sub 35%

2020-02-10 12:04:41
Cetateanul

Se anunta o criza economica fundamentala si voi va bateti care sa ramaneti la putere ! Oricum capitalismul nu mai are nici un viitor, sau mai bine spus omenirea nu mai are viitor cu un sistem capitalist, orientat exclusiv inspre producerea profitului si polarizare sociala extrema .

2020-02-10 12:07:34
Credeti ca au auzit guvernații de astea ,sau nu le-a fost indicate...

De ce ziceti asa dle Iulian,strategia poate duce la dispariția din scena politică a PNL,care a ajuns de batjocură.Un joc senil de copii,destructurări din administrație ,stabilirea de obligatii visate noapte,dar România are trei mari cerinte:a-„Cresterea veniturilor statului ,prin impărțirea echitabilă a veniturilr :b-Apărarea de multinaționale si obligarea lor sa nu mai transmita sute de milioane EU in satele lor coloniale;c,-independenta fată de UE si incadrarea noastră in obligațiile NATO,fără exces din partea presedintelui /arme.participări pe fronturi inventate ,retragerea comertului nostru din pietele lor/Rusia,Africa/

2020-02-10 12:20:35
Lăsat abuzurile justiției,nu vom mai face guverne politice fără ea !

Desființați SIIM?E blestemul nostri ,implinit de PNL.România este o țară blestemată. Nu cunosc nici-o altă țară civilizată ,care să implice justiția în politică si să ucidă sau să elimine adversarii.Dej,Stoica .Apostol.Drăghici și altii ,au fost,cum zice presa noastră de azi,niste penali.După 1945 s-a instituit practica de a judeca si condamna in loturi adversarii politici.Un judecător din Moldova ,anonim ,împreună cu asesori populari alesi de sovietici ,au condamnat la moarte tot guvernul Antonescu ,apoi,Pătrascanu, cu încă un penal ,au fost condamnati la moarte,Ceausestii au fot lichidati cu ajutorul unui tribunal improvizat ,membrii CEPX au fost condamnati de tribunale militare,incadrate cu judecători reveniți in acest scop in justiție,Dl Dragnea a fost condamnat pentru fapte grave,infracțiuni de sorginte internațională,dl Ponta si dl Orban se mai judecă încă pentru infracțuini care nu le descifez.

2020-02-10 13:56:54
Andrei

Același KGB- aceiași crima organizata. Ăștia nu au nimic în comun cu PNL sunt urmași ai bolșevicilor care i-au condamnat la moarte pe adevărații PNL- iști. Ce așteptări sa avem de la marele mut și băiatul cu mutra de spițer.. ( tot respectul pentru spițeri,sunt conștient că sunt jigniți de comparație)

2020-02-10 14:06:31
Ionescu

Oamenii astia chiar sunt implicati si seriosi si vor sa faca treaba si tot timpul sunt atacati. Dar cine va placea?PSD? au respectat ceva din programul de guvernare? uitam ce s-a intamplat cu programul lor de guvernare, cu amestecul in justitie, cu bataia pe care au primit-o oamneii pe 10 august, uitam de incompetentii care s-au perindat pe la ministere, sa nu mai spunem de cate ori schimbau ministrii, pentru ca nu erau capabili. Si vorbiti de PNL. Au intentie buna si vedem si noi ca sunt implicati. Sunt o persoana de dreapta, care niciodata nu va vota cu cei de stanga, in orice caz nu cu PSD. Never, ever! Si nici 20 % nu vor lua anul acesta la alegeri!

2020-02-10 14:25:02
Ramona

După toate atrocitățile comise, PSD încă mai are destui susținători...TRIST !!!

2020-02-10 15:44:13
Costel

PNL ca si PSD.

2020-02-10 16:21:53
Parlament ro.

Guvernul 0rban2 validat de cine? Ziceau ca nici PNL nu ai validează.

2020-02-10 17:43:18
Ivan F.

Gura lui Orban pute a hasna.

2020-02-10 18:21:33
Blogisti ,un cuvânt concret ,ce vreti ,bre ,să nu inebunesc,să inarmati inspectori ANAF si sa dati accizele la pertolisti ,ca sa plângeti pe umărul sarmanului pensiunaor ,care incă tace.

Dna Ramona atrocitățile PSD sunt măsurile sociale /salarii,pensii,ajutoare/incercarea nereusită de a scoate securitatea din justiție,a introdus responsabilitea magistrațiolr/care ii turbeaza pe PNL-ist,ca nu mai pot comanda arestări/ a incercat un cod penal ,care sa respecte și omul.Economic ,prin OUG nr 14 mai impozita pe pertolistii si pe americanii din Marea Neagră si mai voiu ca bunurile de stat sa se mobilizeze pentru investiții,ca sa ocolim băncile dlui Ludovic Orban.. nu de alta dar dobânzile nu le plătiâi dv sau Laioș ,și poporul român Si au mai vrut ca ce spune pa la UE domnul presedinte sa fie aprobat de parlament..Vedeti domana Ramona ,eu vă spu ce s-a făcut ,concret ,domnia voastră aține maiu-gaia,partid retrograd,corul ,afiliat la rusi si dujman al UE.Daca ar fi huliganism politic,ce v-ași chema în judecată,nu de alta dar imi plac ifractorii de drept comu,,nu ca Dragnea,politic.

2020-02-10 18:21:33
Blogisti ,un cuvânt concret ,ce vreti ,bre ,să nu inebunesc,să inarmati inspectori ANAF si sa dati accizele la pertolisti ,ca sa plângeti pe umărul sarmanului pensiunaor ,care incă tace.

Dna Ramona atrocitățile PSD sunt măsurile sociale /salarii,pensii,ajutoare/incercarea nereusită de a scoate securitatea din justiție,a introdus responsabilitea magistrațiolr/care ii turbeaza pe PNL-ist,ca nu mai pot comanda arestări/ a incercat un cod penal ,care sa respecte și omul.Economic ,prin OUG nr 14 mai impozita pe pertolistii si pe americanii din Marea Neagră si mai voiu ca bunurile de stat sa se mobilizeze pentru investiții,ca sa ocolim băncile dlui Ludovic Orban.. nu de alta dar dobânzile nu le plătiâi dv sau Laioș ,și poporul român Si au mai vrut ca ce spune pa la UE domnul presedinte sa fie aprobat de parlament..Vedeti domana Ramona ,eu vă spu ce s-a făcut ,concret ,domnia voastră aține maiu-gaia,partid retrograd,corul ,afiliat la rusi si dujman al UE.Daca ar fi huliganism politic,ce v-ași chema în judecată,nu de alta dar imi plac ifractorii de drept comu,,nu ca Dragnea,politic.

Alte articole din: POLITICĂ